Țara din Europa ce va crește vârsta de pensionare la 70 de ani. Măsura e valabilă pentru cei născuți după 1970

Ultima actualizare:

Danemarca urcă pe primul loc în clasamentul țărilor europene cu cea mai ridicată vârstă de pensionare, după ce Parlamentul a votat, joi, o lege care prevede creșterea treptată a acesteia până la 70 de ani până în anul 2040. Măsura se aplică pentru toți cetățenii danezi născuți după 31 decembrie 1970.

Danemarca, pe primul loc în clasamentul țărilor europene cu cea mai ridicată vârstă de pensionare.
Danemarca, pe primul loc în clasamentul țărilor europene cu cea mai ridicată vârstă de pensionare.

Noua lege, adoptată cu 81 de voturi „pentru” și 21 „împotrivă”, face parte dintr-un plan de aliniere a vârstei de pensionare la speranța de viață, o politică implementată deja în Danemarca încă din 2006. Astfel, vârsta de pensionare va ajunge la 68 de ani în 2030, la 69 în 2035 și, în final, la 70 în 2040, scriu cei de la Adevărul.

Contextul european: o tendință generalizată, dar controversată

Danemarca nu este singura țară care face ajustări. Creșterea speranței de viață și presiunea tot mai mare asupra bugetelor publice determină guvernele din întreaga Europă să ia măsuri similare. În Suedia, vârsta minimă pentru a solicita pensia este 63 de ani, în timp ce în Italia vârsta standard este 67 de ani, dar cu posibilitate de ajustare în funcție de speranța de viață.

Franța a adoptat în 2023 o lege extrem de controversată care a ridicat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, generând ample proteste. În Marea Britanie, pragul de pensionare crește gradual pentru cei născuți după 1960, în prezent fiind la 66 de ani.

Nemulțumiri și proteste în Danemarca

Cu toate că guvernul danez susține că măsura este necesară pentru menținerea unui sistem de pensii sustenabil, reacțiile din partea societății civile nu au întârziat să apară. În ultimele săptămâni, la Copenhaga au avut loc proteste organizate de sindicate și lucrători care consideră schimbarea nedreaptă, în special pentru cei angajați în meserii solicitante din punct de vedere fizic.

Noi muncim și muncim și muncim, dar nu mai putem continua”, a declarat Tommas Jensen, un lucrător de 47 de ani din domeniul construcțiilor, pentru publicația daneză DK. „Situația este diferită pentru cei care lucrează la birou. Ar trebui să existe timp pentru a fi cu copiii și nepoții, după o viață de muncă”.

Politicienii se contrazic

Interesant este faptul că, în urmă cu un an, chiar premierul social-democrat Mette Frederiksen sugera că principiul legării automate a vârstei de pensionare de speranța de viață ar trebui revizuit. „Nu mai credem că vârsta de pensionare ar trebui să crească automat. Nu poți să tot spui că oamenii trebuie să mai muncească încă un an și încă un an”, declara aceasta în 2024. Cu toate acestea, partidul său a susținut proiectul legislativ în forma actuală.

Jesper Ettrup Rasmussen, președintele uneia dintre cele mai mari confederații sindicale din Danemarca, a reacționat dur: „Este o măsură total nedreaptă. Danemarca are o economie solidă și totuși impune cea mai ridicată vârstă de pensionare din Uniunea Europeană. O astfel de decizie înseamnă că oamenii își pierd dreptul la o viață de senior demnă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bloc vechi jpg
image png
mihai eminescu şi veronica micle jpeg
animal 4494180 1280 jpg
image png
iran israel razboi jpg
vas de croaziera jpg
cape town 5283355 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net