174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Unde este înmormântat geniul culturii române
Emblema culturală a românilor, poetul Mihai Eminescu a fost comemorat luni odată cu împlinirea a 174 de ani de la naștere. În locul său de odihnă veșnică de la Cimitirul Bellu din Capitală a fost organizată o slujbă de pomenire la care nu a fost prezentă multă lume, mai mulți preoți decât iubitori de cultură
Slujba de la mormântul omului de cultură Mihai Eminescu a fost oficiată de mai mulți preoți conduși de arhiepiscopul vicar al Bucureștilor, Timotei Prahoveanul (57 de ani), care ocupă din octombrie 2014 această funcție.
Predica de la mormântul lui Mihai Eminescu
„Numeroase sunt motivele pentru care Eminescu este atât de iubit, pentru dragostea lui față de frumos, pentru iubirea țării, pentru iubirea semenilor, pentru încercările prin care a trecut și care au fost pentru el o adevărată cruce pe care a purtat-o până la urmă.
Pentru faptul că a întruchipat cele mai frumoase gânduri pe care le poate avea un om față de țara lui, față de frații lui, față de Dumnezeu și tot ceea ce îl înconjoară
Sunt mulți scriitori mari pe care i-a avut cultura română, sunt mulți artiști, muzicieni, pictori, niciunul însă nu este atât de cinstit ca Eminescu, el îi adună laolaltă pe toț”, a spus conform basilica.ro, Timotei Prahoveanul.
Mihai Eminescu altfel decât îl știm
Arhiepiscopul Timotei a prezentat o întâmplare istorisită de un alt mare om de cultură, Ion Slavici și care arată că marele poet nu era doar un geniu literar ci și un om cu inimă mare.
„Eminescu și-a dăruit încălțămintea unui desculț, pe când se plimba pe străzile Bucureștiului și asta spune multe despre personalitatea celui care avea să fie considerat cel mai mare poet român”, a spus cu emoție prelatul
Ce trebuie să știți despre Mihai Eminescu
Pe numele adevărat Mihail Eminovici, marele om de cultură s-a născut la data de 15 ianuarie 1850 la Botoșani, a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist. Între 1869 și 1872 a fost student la Viena, mai precis "auditor extraordinar" la facultățile de filosofie și drept.
A debutat literar în 1866, în revista Familia a lui Iosif Vulcan, iar, convins de acesta, Eminovici a devenit Mihai Eminescu și sub acest nume a trăit și a scris poezii și literatură, a fost activ în societatea culturală Junimea și a lucrat ca jurnalist la ziarul Timpul.
A murit pe 15 iunie 1889, fiind ales post-mortem membru al Academiei Române în 1948. Potrivit World Records Academy citat de antena3.ro, „Luceafărul" lui Mihai Eminescu este cea mai lungă poezie de dragoste din lume.