A zburat 9.000 km până la cuib. Află poveste gâscanului "Decebal", monitorizat prin satelit de specialişti

Ultima actualizare:

    Gâscanul "Decebal" e urmărit pas cu pas prin satelit (foto: SOR)
Gâscanul "Decebal" e urmărit pas cu pas prin satelit (foto: SOR)

Şi-a început migraţia pe 12 martie, în Bulgaria, şi, după 95 de zile de zbor peste Marea Neagră şi Rusia, a ajuns la destinaţie: peninsula Taymyr din Siberia. Gâscanul cu gât roşu botezat de ornitologii români "Decebal", monitorizat de specialişti prin satelit, îşi va proteja puii de prădători.

"Decebal" e un mascul de gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis), echipat cu transmițător satelitar cu baterie solară de tip Argos Solar, în greutate de 18 grame. Pasărea a fost capturată pe 12 februarie 2014 în apropierea lacului Durankulak din Bulgaria și a fost echipată cu transmițător furnizat de Societatea Ornitologică Română, într-o acțiune din proiectul LIFE “Safe Ground for Redbreasts”. Scopul acestor transmițătoare este să asigure cât mai multe date despre „stațiile de alimentare” folosite de păsări în timpul migrației de la locurile de iernare din România și Bulgaria către locurile de cuibărit din Siberia. Aceste date îi ajută pe specialişti să ia cele mai indicate măsuri de conservare pentru gâsca cu gât roșu, cea mai periclitată specie de gâscă sălbatică din lume la această oră.

Împreună cu "Decebal" şi-a luat zborul şi "Darko", al doilea mascul de gâscă cu gât roşu. Din păcate, veştile despre cel de-al doilea exemplar nu sunt dintre cele mai bune. Transmițătorul montat pe pasăre încă emite de la granița dintre Rusia și Kazahstan, dar datele transmise nu sunt precise, ceea ce poate indica faptul că pasărea fie este rănită grav, fie a murit, informează reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române (SOR).

Migrația celor două păsări a început pe data de 12 martie 2014, când au zburat peste Marea Neagră, de pe lacul Durankulak din Bulgaria, până în Peninsula Crimeea. Au urmat apoi zile de odihnă și hrană combinate cu salturi de câte 1.000 sau 1.200 de kilmetri prin Rusia, Kazahstan și din nou Rusia, în apropiere de Cercul Arctic. Ultima oprire pentru Decebal a fost în Delta Râului Ob, pe 5 iunie, iar finalul migrației a avut loc în apropierea Lacului Kuchumka, pe râul Pyasina. Aici, gâștele cu gât roșu cuibăresc în apropiere de bufnițele de zăpadă sau de șoimi călători. Aceste specii sunt protectori acerbi ai propriilor cuiburi, iar puii de gâște sunt și ei protejați de alți prădători

Vreţi să vedeţi pe unde a zburat "Decebal"? Intraţi pe site-ul www.sor.ro/Tracking ca să vedeţi migraţia completă. Informațiile sunt actualizate o dată la două sau trei zile.

Cele două păsări au plecat pe 12 martie din Bulgaria. Doar "Decebal" a ajuns în Siberia (9.000 km)
Cele două păsări au plecat pe 12 martie din Bulgaria. Doar "Decebal" a ajuns în Siberia (9.000 km)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net