Angajarea minorilor pe piața muncii. Ce trebuie să știi dacă ai sub 18 ani și vrei să faci un ban
Dacă ai 18 ani poți să te angajezi, însă trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, pentru că legislația din România impune condiții stricte atunci când vine vorba despre angajarea minorilor în muncă. Durata zilei de lucru va fi de maximum 6 ore și de cel mult 30 de ore pe săptămână.
În ţările occidentale, angajarea celor care nu au împlinit 18 ani, în special la joburile part-time, este o practică destul de des întâlnită. Însă tinerii, dar şi angajatorii trebuie să cunoască prevederile legislative privind angajarea minorilor.
Conform normelor europene, legislația din România impune condiții stricte pentru angajarea minorilor în muncă. Acest lucru este permis și chiar încurajat.
Dacă alegi să te angajezi trebuie să știi că vârsta minimă de angajare în România este 16 ani. Articolul 14 din Codul Muncii arată că o „persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani”.
Și la vârsta de 15 ani un minor poate să primească bani, însă numai dacă este actor, cântăreț, dansator, acrobat, model sau sportiv profesionist.
Ce prevede Legea
Este permisă angajarea adolescenților cu vârsta de minim 15 ani, dar numai cu acordul părinților sau al tutorelui legal, conform articolului 49 din Constituția României.
Minorii care au împlinit 16 ani nu au nevoie de acordul părinților sau al tutorelui, adolescenții sunt încadrați în baza unui contract de muncă individual.
Durata zilei de lucru va fi de maximum șase ore şi de cel mult 30 de ore pe săptămână. Minorii nu vor putea face munci periculoase, improprii vârstei sau abilităților lor fizice, nu vor pot munci noaptea.
Salariul trebuie să fie cel puțin cel minim pe economie, în condițiile a maximum 30 de ore de muncă pe săptămână.
Cât au voie să muncească copiii sub 15 ani
Când angajați copii cu vârsta sub 15 ani, trebuie să respectați reguli stricte. Acestea diferă în funcție de sistemul de formare teoretică și practică.
Durata maximă a timpului de lucru va fi de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână în cadrul unui sistem de formare teoretică și practică sau al unui stagiu într-o întreprinder.
2 ore pe zi de școală și 12 ore pe săptămână (dacă legislația națională permite) pentru activități efectuate în timpul semestrelor școlare, în afara orelor de curs.
7 ore pe zi și 35 de ore pe săptămână pe o perioadă de cel puțin o săptămână când școala este închisă. Copiii de la 15 ani în sus pot munci maximum 8 ore.
7 ore pe zi și 35 de ore pe săptămână pentru activități ușoare efectuate de copiii care au încheiat învățământul obligatoriu de zi prevăzut de legislația națională.
Pentru fiecare interval de 24 de ore trebuie să le asigurați o perioadă minimă de odihnă de 14 ore consecutive, iar la fiecare interval de 7 zile, o perioadă minimă de odihnă de cel puțin 2 zile (consecutive, dacă este posibil).
Minorii nu pot efectua munca de noapte
Dispozițiile legale mai stabilesc următoarele: adolescenții nu pot presta muncă suplimentară. Minorii cu vârsta mai mică de 18 ani nu pot efectua muncă de noapte și au dreptul să beneficieze de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, dacă durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de patru ore și jumătate, iar pauza este considerată timp de muncă.
Între două zile de muncă, tinerii între 16 și 18 ani trebuie să beneficieze de o perioadă minimă de repaus de 12 ore consecutive, iar cei între 15 și 16 ani, de minimum 14 ore consecutive.