Aplică și tu această metodă pentru caloriferul tău, ca să eviți facturile enorme!

Ultima actualizare:

Aerisirea caloriferelor în preajma sezonului rece este extrem de importantă. Dacă acest lucru este făcut corect şi la timp ajută şi la buzunar, pentru că factura la întreţinere, dacă sunteţi în sistemul centralizat, sau la gaze, dacă aveţi propria centrală, nu va veni încărcată. Mulţi români neglijează sau uită de acest lucru şi se trezesc că în plină iarnă caloriferele fie nu funcţionează, fie merg, dar la capacitate mult sub cea normală. 

Aplică și tu această metodă pentru caloriferul tău, ca să eviți facturile enorme!
Aplică și tu această metodă pentru caloriferul tău, ca să eviți facturile enorme!

În România avem două situaţii. Una, în care utilizatorii sunt conectaţi la sistemul public de alimentare centralizat cu energie termică şi utilizatori cu centrală proprie.

Cei mai mulţi sunt utilizatori conectaţi la sistemul public de alimentare centralizat cu energie termică şi foarte mulţi dintre ei deţin radiatoare vechi, din fontă, care nu sunt prevăzute cu aerisitoare individuale, drept urmare aerisirea se face odată cu aerisirea reţelelor de distribuţie.

Citește și: Soluția salvatoare pentru facturile mari! Sistem inovativ de încălzire a locuințelor, descoperit de cercetătorii români

E important de reţinut că agentul termic din reţeaua de distribuţie a SACET e apă tratată chimic, iar evacuarea necontrolată a acesteia e interzisă. Aerisirea radiatoarelor fără aprobarea companiei de termoficare şi realizată de către persoane neautorizate poate avea consecinţe grave, precum inundarea apartamentului, dar şi dezechilibrări hidraulice majore ale reţelelor de termoficare”, a explicat Gelu Coman, conferenţiar doctor inginer la Facultatea de Inginerie din Galaţi, departamentul Sisteme Termice şi Ingineria Mediului, pentru „Adevărul”.

Nu rata nici: Cum să beneficiezi de ajutoarele la încălzire şi energie: unde și până la ce dată se depun cererile

Dacă este vorba de sisteme proprii de încălzire, aerisirea caloriferelor trebuie făcută anual înainte de sezonul rece, înainte de pornirea centralei termice pe funcţia de încălzire. Dacă o mare parte din suprafaţa radiatorului rămâne rece, acesta nu mai are capacitatea de a încălzi spaţiul respectiv, iar timpul de funcţionare al centralei termice creşte, conducând astfel la un consum de combustibil mai mare.

image

Semne care atenţionează că este nevoie de o aerisire a caloriferului

Caloriferul se încălzeşte parţial şi există porţiuni reci pe suprafaţa lui. 

Apar zgomote în interiorul caloriferelor din cauza aerului care nu a fost eliminat. Zgomotele sunt asemănătoare cu apa bolborosind.

Au fost făcute recent reparaţii la centrala termica, fapt ce duce la scăderea presiunii şi, în consecinţă, la funcţionarea deficitară a sistemului de încălzire.

Cum să procedaţi pentru aerisirea unui calorifer

Dacă un calorifer încălzeşte doar în partea de sus, iată ce paşi trebuie să urmaţi. Primul pas, închideţi robinetul, practic caloriferul. În partea opusă, jos, este un alt robient, mai mic. Se deşurubează capacul şi, cu o şurubelniţă potrivită, se închide spre partea dreaptă. Deasupra acestui robinet, folosim o cheie specială pentru aerisire care se poate cumpăra din orice magazin de sanitare la un preţ de 2-3 lei.

Se răsuceşte uşor până când pe micul orificiu situat pe lateralul robinetului începe să iasă apă intermitent şi mult aer. În momentul în care apa curge fără întreruperi, iar zgomotul s-a oprit, înseamnă că aerul din calorifer a ieşit şi este optim pentru a încălzi în întregime. La final, închidem robinetul, revenim la cel de jos, pe care îl deschidem spre partea stângă şi nu uităm să  înşurubăm la loc capacul. Şi, ultimul pas, redeschidem robinetul mare pentru a da voie caloriferului să încălzească încăperea.

Factură de infarct: 108.000 lei!

Cea mai mare factură la energie electrică înregistrată până acum are valoarea de 108.000 lei, adică echivalentul a 22.000 de euro. Factura a fost emisă anul trecut în septembrie și avea scadența în octombrie 2021. Chiar dacă este vorba de o reactualizare, suma este uriașă și o depășește cu mult pe cea care a fost până acum în fruntea topului și a cărei valoare era echivalentul a 10.000 de euro. Factura demnă de un infarct pentru oricine ar primi-o a fost emisă pentru o casă din zona Bragadiru și a fost făcută publică de avocatul Adrian Cuculis. El mai spune că în instanță litigiile privind facturile la electricitate s-au înmulțit în ultima perioadă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net