Biroul Electoral a stabilit în ce ordine apar candidații la alegerile din 9 iunie. Ce poziții ocupă principalii favoriții
Biroul Electoral de circumscripţie a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere pe buletinele de vot a candidaţilor la funcţiile de primar general şi consilieri generali. Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria București, se va afla pe primul loc pe buletinul de vot la alegerile pentru Primăria Capitalei din 9 iunie, urmată de Sebastian Burduja (PNL) şi Mihai Enache (AUR).
Ordinea pe buletinul de vot a candidaţilor
Prima pe buletinul de vot în București este Gabriela Firea, de la PSD, urmată de colegul de Coaliție Sebastian Burduja, din partea PNL. Candidatul AUR, Mihai Enache, ocupă a treia poziție, mai apoi, Dorin Iacob, de la Alternativa Dreaptă, și Diana Șoșoacă, din partea S.O.S România.
Cristian Popescu Piedone, de la PUSL, ocupă locul 6 pe buletinul de vot, iar Alexandru Pânișoară, din partea Partidului Ecologist Român, locul 7. Actualul primar Nicușor Dan, e pe poziția opt, iar ultimul, Filip Constantin Titian, candidat independent.
PSD și PNL, pe primele două locuri
În ceea ce privește Consiliul General, pe primele două locuri pe buletine se află PSD și PNL. AUR pe locul 3, Alternativa Dreaptă și S.O.S. PUSL ocupă locul 6, urmat de Alianța Dreapta Unită, Partidul Ecologist, iar REPER, ultimul pe buletine. Campania electorală pentru alegerile locale a început vineri şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7.00.
Alegerile locale vor avea loc pe 9 iunie
În 2024, în România se desfăşoară patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie.
Printre motivele invocate de legiuitor pentru comasarea celor două rânduri de alegeri, se numără: o mai mare reprezentativitate a membrilor din România în Parlamentul European şi consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană; evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la europarlamentarele din 2019 şi pentru prevenirea apariţiei unor disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea procesului electoral din străinătate; crearea premiselor ca un număr cât mai mare de alegători să se prezinte la urne; reducerea perioadei electorale, în condiţiile în care, în România, în anul 2024, se vor desfăşura 4 tipuri de scrutinuri electorale etc, conform OUG nr. 21/2024.
Votarea se va face până la ora 20
În 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23.59.
După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor pentru cele două scrutine vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.