Biserica îi pune pe preoți să semneze declarații de integritate
Biserica Ortodoxă Română vrea să aibă doar preoți integri, onești și care să nu se înfrupte din avutul Bisericii. Tot personalul cu funcții de conducere au care administrează bunuri bisericești va fi obligat să semneze un „Jurământ sau act de onestitate și fidelitate” față de instituție. Iată ce prevede această declarație de integritate.
Patriarhia Română vrea să îmbunătățească imaginea Bisericii Ortodoxe și a personalului său printr-o declarație de integritate și fidelitate, pe care trebuie să o semneze preoții cu funcție de conducere și personalul care administrează bunuri bisericești. Documentul, care poartă numele de „Jurământ sau act de onestitate și fidelitate”, este rezultatul întrunirii Sfântului Sinod din luna ianuarie a acestui an. Iată ce li se cere reprezentanților BOR cu funcții de conducere sau execuție din Patriarhia Română, Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, mânăstiri, asociații și fundații bisericești, precum și persoanelor nesalarizate care utilizează sau administrează bunuri bisericești (epitropii și consilierii parohiali și voluntari).
În numele Sfintei Treimi,Subsemnatul (…) slujitor/angajat/epitrop/casier/voluntar la (…), având atribuții de (…) jur înaintea lui Dumnezeu și a Chiriarhului meu (…) sau a delegatului Său (...) că, în perioada desfășurării activității în responsabilitatea de (...), voi îndeplini obligațiile prevăzute în Decizia de numire (contractul de muncă sau contractul de voluntariat), cu cea mai deplină conștiinciozitate, onestitate, fidelitate și corectitudine fată de Biserică, nu îmi voi însuși nimic din bunurile Bisericii, nu îmi voi însuși venituri sau avantaje necuvenite pentru propria persoană sau pentru altă persoană sau entitate, nu voi tăinui și nu voi favoriza astfel de fapte de care aș lua cunoștință, voi păstra cu sfințenie confidențialitatea sarcinilor de serviciu, respectând prevederile statutare și regulamentare bisericești, hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ale organismelor eparhiale, dispozițiile autorității superioare bisericești și legislația în vigoare privind administrația bunurilor. În caz contrar, voi suporta toate consecințele canonice, administrative și disciplinare bisericești, pe care autoritatea bisericească le va dispune”, se arată în documentul de integritate, făcut public de hotnews.ro.
Reprezentanții BOR spun că acest document este necesar fiindcă protejează valori universal valabile precum corectitudinea, fidelitatea și onestitatea.
„Pentru promovarea acestor valori ale onestității și fidelității, corectitudinii, legalității. Trăim într-o societate în care aceste valori se pot simți amenințate. Niciodată nu este rău să ne luăm un angajament în a promova niște valori. Dacă nu se respectă, ca în orice instituție, de vreme ce cineva poate fi suprins că a delapidat sau a făcut lucruri ilegale, primește sancțiunile respective. Legalitatea este de dorit în orice instituție”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru sursa citată.