Cine este Gavin Newsom, guvernatorul care l-ar putea înlocui pe Joe Biden. Lista celorlalți posibili succesori

Președintele american Joe Biden a fost criticat pentru performanța sa slabă în dezbaterea electorală cu fostul președinte Donald Trump, ceea ce a determinat unele voci din rândul democraților să își pună întrebări despre continuarea sa în cursa pentru Casa Albă.

 Gavin Newsom l-ar putea înlocui pe Biden / foto: arhiva personala Instagram
Gavin Newsom l-ar putea înlocui pe Biden / foto: arhiva personala Instagram

Potrivit New York Times, a apărut deja o listă cu posibili înlocuitori, iar cel mai bine poziționat pare să fie Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, conform informațiilor Sky News.

Pentru a schimba candidatul, probabil ar trebui ca Biden să renunțe la cursă, lucru pe care echipa sa de campanie sugerează că nu va întreprinde.

Există riscuri evidente, deoarece unii dintre posibilii înlocuitori nu au acumulat experiența necesară pentru o astfel de competiție crucială, iar rezultatele lor nu sunt garantate.

Gavin Newsom pare a fi favorit

Gavin Newsom, guvernatorul statului California și fost primar al San Francisco, a fost amplu mediatizat în presa internațională. El a fost printre primii care au ieșit în apărarea lui Biden după dezbaterea cu Trump.

Newsom prezintă câteva avantaje evidente: este expert în campanii electorale, provine dintr-un stat mare și a folosit orice oportunitate pentru a ataca pe Trump și a apăra Partidul Democrat.

Nu a avut rezerve în sprijinul lui Biden, dar este pregătit să candideze în cazul retragerii acestuia. Mai mult, el a exprimat deschis intenția de a candida în 2028.

A devenit cunoscut la nivel național în SUA când a susținut dreptul la căsătoriile între persoane de același sex, chiar încălcând legea statului, care nu permitea acest lucru, conform Sky News.

Popularitatea sa a crescut în ciuda reacțiilor negative, iar în 2019 a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile pentru guvernator al Californiei.

Cu toate acestea, întâmpină și provocări. Trebuie să abordeze problemele cu care s-a confruntat California în ultimul deceniu, precum persoanele fără adăpost, impozitele ridicate și creșterea costului locuințelor.

În cazul în care Biden ar decide să se retragă, Newsom ar avea de câștigat într-o campanie scurtă: adversarii săi ar avea mai puțin timp să exploreze și să amplifice aceste probleme.

 Kamala Harris

Vicepreședintele Kamala Harris, fost procuror și senator de California, a avut dificultăți în definirea rolului său în funcția de vicepreședinte al SUA. Inițial responsabilă cu chestiuni controversate și complexe cum ar fi migrația ilegală, ea a fost percepută de unii democrați ca o posibilă vulnerabilitate politică.

Cu toate că aceste preocupări s-au diminuat treptat, popularitatea lui Harris rămâne scăzută, fiind cu puțin peste cea a președintelui. Pe de altă parte, Harris a devenit un susținător vocal al dreptului la avort în cadrul administrației Biden.

În martie, ea a realizat prima vizită a unui președinte sau vicepreședinte al SUA la o clinică de avorturi. De asemenea, ea a încercat să conecteze administrația Biden cu alegătorii tineri de culoare.

Cu toate acestea, există îndoieli în rândul democraților cu privire la capacitatea ei de a conduce o campanie împotriva lui Trump. În ultimele luni, Harris și-a intensificat atacurile împotriva fostului președinte, în special pe tema avortului, pentru a demonstra că poate face față unui astfel de scrutin.

Gretchen Whitmer

Gretchen Whitmer, guvernatorul statului Michigan, s-a impus rapid ca o figură prominentă în Partidul Democrat, fiind numită de Trump "acea femeie din Michigan".

Cu două mandate în funcție, Whitmer a contribuit la câștigarea controlului complet al legislativului și guvernului din Michigan în 2022, pentru prima dată în 40 de ani.

Vizibilitatea ei națională a crescut în timpul pandemiei, fiind criticată de presa de dreapta și oficialii republicani pentru măsurile sale de izolare. De asemenea, este vicepreședinte al Comitetului Național Democrat.

JB Pritzker

JB Pritzker, guvernatorul din Illinois și moștenitorul miliardar al lanțului hotelier Hyatt, s-a remarcat prin atacuri dure la adresa lui Trump.

În momentul condamnării fostului președinte în New York, Pritzker a renunțat la diplomatică și l-a catalogat drept "infractor, rasist, homofob și escroc".

El a obținut victorii notabile în cele două mandate ca guvernator, concentrându-se pe dreptul la avort și controlul armelor de foc. Avantajul său major este averea enormă estimată la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, făcându-l cel mai bogat oficial ales din America.

Josh Shapiro

Josh Shapiro, guvernatorul din Pennsylvania și fost procuror general, este cunoscut pentru abordarea sa echilibrată și pentru căutarea colaborării interpartinice. A câștigat în 2022 cu o cotă de popularitate de 64%, iar Pennsylvania joacă un rol crucial în cursa prezidențială.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Războinicii daci, „mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva” jpeg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
shaorma de casa jpeg
shutterstock 1893899740 jpg
Carlo Acutis jpg
SYLVESTER MOTAN jpg
padure jpg
storm 4651306 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net