Care este cea mai veche clădire din România. Are mai mult de 1.000 de ani

Biserica Calvaria din Cluj-Mănăștur este considerată cea mai veche clădire din țară, cu o istorie impresionantă de peste 1.000 de ani. În secolul XVIII-lea clădirea a fost folosită drept depozit de armament, accentuându-se distrugerea sa. În 1896, nava bisericii a fost refăcută. 

Biserica Calvaria din Cluj-Mănăștur Foto: Wikipedia
Biserica Calvaria din Cluj-Mănăștur Foto: Wikipedia

Biserica de la Calvaria a fost o mănăstire benedictină

Biserica de la Calvaria este cea mai veche clădire din România. Aceasta este o fostă mânăstire benedictină fondată de Ladislau I, rege maghair acum circa 1.000 de ani. În acelaşi timp, cu o vechime de circa 250 de ani, Casa Melik din Bucureşti e cea mai veche clădire rezidenţială din România, una dintre puţinele dintr-o listă dominată de biserici.

Una dintre cele mai vechi clădiri ale Clujului, a cărui dată de naştere se bănuieşte a fi undeva în a doua jumătate a secolului al XI-lea, este Biserica Calvaria. Lăcaşul e un simbol al celui mai mare cartier al oraşului. A fost o mănăstire benedictină despre care se zice că ar fi fost întemeiată de Ladislau I, rege al Ungariei.

Cum se poate ajunge la Biserică 

Biserica poate fi vizitată foarte ușor. Dacă în trecut era la marginea cetății, acum liniile de autobuz și troleibuz fac rapid legătura cu acest obiectiv turistic subapreciat. Biserica este situată lângă podul din Mănăștur și poate fi vizitată zilnic. 

Ceea ce vedem azi nu este biserica originală. Invazia tătarilor din 1658-1661 s-a soldat cu distrugerea ei, devenind nelocuibilă. În secolul XVIII clădirea a fost folosită drept depozit de armament, accentuându-se distrugerea sa. Episcopul Alexandru Rudnay a dispus apoi demolarea atât a bisericii cât și a clădirilor din jur. A supraviețuit acelor momente doar altarul, care a fost transformat într-o capelă, împreună cu Statuia Fecioarei Maria cu Isus în brațe.

În 1896 Episcopia Romano-Catolică a Transilvaniei a reconstruit nava bisericii și a refăcut bolțile și pereții corului. Biserica a fost oferită franciscanilor în 1922, care au refuzat-o, după care a fost dată în chirie Bisericii Greco-Catolice pentru o sumă simbolică, Biserica Romano-Catolică păstrându-și drepturile de proprietar.

Prin ce se distinge Biserica Calvaria

Biserica Calvaria se distinge prin elementele sale arhitecturale remarcabile. Fațada impresionantă este decorată cu sculpturi intricate ce ilustrează scene biblice și simboluri ale credinței creștine. Intrarea în biserică este marcată de un portal impunător, care servește nu doar ca o cale de acces, ci și ca o poartă către istorie. 

Interiorul bisericii nu dezamăgește nici el, oferind o atmosferă de solemnitate și reverență. Arcele semicirculare, tipice stilului romanic, creează o atmosferă grandioasă, iar frescele ce decorează pereții sunt martori ai bogăției culturale și spirituale a vremurilor trecute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image
actualitate.net
image
actualitate.net