Ce a pățit un român care a vândut fiare vechi în Franța. Cum a ajuns ANAF să îi ceară bani

Un român care a desfășurat activități comerciale pe teritoriul Franței, vânzând fiare vechi precum cupru, aluminiu, oțel inoxidabil și baterii cu plumb, se confruntă acum cu sancțiuni fiscale din partea ANAF. Activitatea în cauză a avut loc în anii 2020 și 2021, iar în urma unui control efectuat în aprilie 2024, autoritatea fiscală română a descoperit că românul nu a plătit impozit pe venit, contribuții la asigurările sociale (CAS) și contribuții la asigurările sociale de sănătate (CASS).

ANAF. Foto: arhiva.
ANAF. Foto: arhiva.

Potrivit unui document ANAF consultat de HotNews.ro, românul nu a depus Declarația Unică pentru perioada respectivă, ceea ce a dus la identificarea unei sume neplătite, constând în impozitul pe venit, CAS și CASS. Întrucât activitatea sa comercială a avut continuitate, ANAF a constatat că acesta ar fi trebuit să se înregistreze oficial, fie ca persoană fizică autorizată (PFA), fie prin înființarea unei firme sau alte forme legale de organizare a activității economice.

În conformitate cu reglementările fiscale, românul este acum obligat să achite impozitul pe venit și contribuțiile sociale corespunzătoare. Documentul ANAF nu precizează detaliile exacte ale sumei datorate, dar este de așteptat ca, pe lângă obligațiile principale, să fie aplicate dobânzi și penalități de întârziere.

Ar putea beneficia de amnistia fiscală

În acest context, există posibilitatea ca persoana vizată să beneficieze de amnistia fiscală introdusă de Guvernul Ciolacu. Conform acestei măsuri, datornicii pot scăpa de penalitățile de întârziere și dobânzile aferente, având în același timp posibilitatea de a reduce suma principală de plată. Astfel, dacă suma principală este de peste 5.000 de lei, se poate beneficia de o reducere de 25%, iar dacă este sub această valoare, reducerea poate fi de până la 50%.

ANAF nu a oferit detalii suplimentare despre identitatea persoanei implicate sau despre suma exactă pe care aceasta trebuie să o plătească. Totuși, acest caz subliniază importanța respectării obligațiilor fiscale chiar și în cazul în care activitatea economică este desfășurată în străinătate, precum și necesitatea înregistrării și declarării corespunzătoare a veniturilor pentru evitarea unor probleme legale și financiare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net