Ce măsuri de protecţie pot fi dispuse printr-un ordin de protecţie provizoriu
La fiecare 30 de secunde, o femeie este agresată de partenerul de viață. Puține dintre acestea cer protecția polițiștilor. Uite ce măsuri de protecţie pot fi dispuse printr-un ordin de protecţie provizoriu!
Daniela Crudu (30 de ani) a trecut duminică dimineață (10 februarie) prin clipe de coșmar. După ce s-a distrat toată nopatea în club, alături de iubitul ei croat, Sego Dubravko, aceasta s-a ales cu o bătaie soră cu moartea. Partenerul a lovit-o cu bestialitate și dat-o afară din casă. Polițiștii au găsit-o tremurând și plină de sânge în fața blocului. Apelul ei disperat la 112 a venit la ora 5.20. Iată cum a obținut Cruduța ordinul de restricție provizorie împotriva iubitului bătăuș!
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, scrie adevarul.ro.
Marţi, 11 februarie, o femeie, în vârstă de 40 de ani, din Brăila, a sesizat faptul că fostul său concubin, în vârstă de 43 de ani, din judeţul Galaţi, a încălcat ordinul de protecţie ce a fost emis faţă de el la data de 23 decembrie 2019.
”În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, bărbatul apropiindu-se de brăileancă şi de domiciliul acesteia la o distanţă mai mică de 200 de metri. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de încălcare a prevederilor privind ordinul de protective”, a declarat inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, citat de adevarul.ro.
Cum se cere ordin de protecție
Puțini români știu că, din data de 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordine de protecţie provizorii.
Intervenţiile poliţiştilor la aceste cazuri se realizează ca urmare a sesizărilor prin apel la 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte personale, şi din oficiu.
Cine emite ordinul de protecție
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat:
- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
- reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
- obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute. Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an.
Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.
Citește și:
Cum a obținut Cruduța ordinul de protecție provizoriu împotriva iubitului bătăuș, Sego Dubravko