Ce pensie primește un român după 40 de ani de muncă, față de un pensionar din Germania. Diferența de bani este uriașă

Ce pensie ia un român după ce a muncit 40 de ani, comparativ cu un german care are aceeași vechime în muncă. Diferența ar fi de 1.000 euro, potrivit statisticilor din cele două țări. Cu toate acestea, jumătate dintre persoanele germane, de peste 65 de ani, sunt în pericol de sărăcie. 

Diferența de pensie dintre un român și un german Foto: Shutterstock
Diferența de pensie dintre un român și un german Foto: Shutterstock

Diferența dintre pensia din Germania vs România

Datele oficiale arată o discrepanță semnificativă între pensiile din România și cele din Germania. Deși veniturile sunt mai mici în țara noastră, pensionarii din Germania se plâng că se află la limita sărăciei. În medie, pensia în Germania ajunge, după 40 de ai de muncă, la 1.500 de euro, bărbații primind 1.700 de euro, iar femeile 1.300 de euro. Pe de altă parte în România, pensia medie netă este de 2.400 de lei, echivalentul a aproximativ 480 de euro.

Jumătate dintre pensionarii germani, în pericol de sărăcie 

Așadar, diferența dintre pensiile medii din cele două țări este de aproximativ 1.000 de euro. Pensionarii din țara noastră se confruntă cu valuri de scumpiri, atât la alimente cât și la servicii și medicamente. Deși sumele încasate de pensionari sunt mai mari în Germania, statisticile arată că, în ciuda eforturilor de a crește pensiile acolo, aproape jumătate dintre persoanele de peste 65 de ani sunt în pericol de sărăcie.

Este și cazul unei pensionare din Regensburg, care după 45 de ani de muncă cu normă întreagă, la vârsta de 71 de ani, depinde de banca de alimente și de ajutorul pentru locuințe, cu o pensie lunară de doar 1.220 de euro, potrivit hna.de.

 Femeile sunt cele afectate de sărăcie 

Femeia a lucrat mai întâi ca educatoare la grădiniță, apoi la Siemens VDO și Continental. După această carieră îndelungată, pensia ei este de doar 1220 de euro pe lună. În Germania, fiecare a treia femeie primește o pensie mai mică de 1000 de euro. În medie, pensia pentru femeile din Palatinatul Superior este de 772 de euro, în timp ce bărbații primesc 1266 de euro pe lună, potrivit Mittelbayerische Zeitung. Prin urmare, femeile sunt afectate în mod disproporționat de sărăcie la bătrânețe.

La nivelul întregii Germanii pensia unui bărbat este de 1728 euro, iar a unei femei este 1316 euro. În Baden, bărbații primesc pensie de 1.830 euro, iar femeile de 1.390 euro, iar în Bavaria bărbații iau 1.732 euro, femeile 1.278 euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net