Ce acte trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare. Cât timp au la dispoziție pensionarii

Pentru o pensie mai mare la recalculare, pensionarii trebuie să depună câteva acte și să completeze un formular. Fără aceste documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în calcul. 

Ce trebuie să știe pensionarii Foto: Shutterstock
Ce trebuie să știe pensionarii Foto: Shutterstock

Este nevoie de adeverințe de la angajatori

Pensionarii trebuie să aducă adeverințe de la angajatori pentru că au primit sporuri, prime, ore suplimentare - în weekend sau pe timp de noapte. În lipsa acestor documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei. Sunt vizați pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001, dar trebuie să fie atenți la modul în care completează adeverințele și pensionarii care au ieșit din câmpul muncii mai recent. 

Ce anunța ministrul Muncii 

Ministerul Muncii voia la aceea dată „crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată”.

Pentru asta „pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001”.

Cât timp au la dispoziție pensionarii să prezinte adeverințele

O problemă din legea pensiilor este aceea că pensionarii vor trebui să facă dovada că au muncit ore suplimentare, în weekenduri, noaptea, peste program. Pentru a face rost de aceste dovezi că au muncit suplimentar, că au avut sporuri, pensionarii trebuie să se ducă fie la Arhivele statului, fie la primăria de care aparținea firma la care au lucrat.

Pensionarii au termen 6 luni după 1 septembrie să prezinte aceste dovezi. Unii dintre pensionarii care s-au pensionat recent au probleme pentru că nu au completat corect adeverințele din care să reiasă că au avut sporuri. 

Cât costă adeverințele 

Aceste adeverințe se eliberează contra cost: aproape 100 de lei pe an, mai notează sursa citată. Potrivit legislației în vigoare, pensiile vechi sunt supuse unui proces de recalculare. Acest proces implică determinarea valorii pensiilor prin multiplicarea numărului total de puncte acumulate cu valoarea punctului de referință.

În cazul în care rezultatul recalculării este o sumă mai mică decât cea deja acordată, pensia va rămâne la nivelul anterior până când se obține o sumă nouă mai mare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net