Ce trebuie să facem în caz de blackout? Raed Arafat: „Apa de băut este cel mai important lucru”

În toate ţările dezvoltate au loc de ani întregi exerciţii şi simulări în cazul unor situaţii de urgenţă fie că este vorba de cutremure, inundaţii sau pene de curent. În contextul crizei energetice din Europa, ca urmare a războiului, cuvântul blackout (pană masivă de curent) e rostit, în ultima vreme, cu teamă în mai multe ţări din UE.

Sursele de lumină  alternative nu trebuie  să lipsească din casă. foto: Shutterstock
Sursele de lumină alternative nu trebuie să lipsească din casă. foto: Shutterstock

Aprovizionarea, traficul, comunicaţiile, media şi, nu în ultimul rând, siguranţa publică, totul ar fi ameninţat în cazul în care „ar cădea curentul”. Telefoanele mobile, reţelele fixe şi internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcţioneze automatele bancare, staţiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire şi răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă şi în funcţionarea canalizării, în cazul unui blackout. 

O vorbă înţeleaptă românească spune că paza bună trece primejdia rea. Nu strică deloc, chiar este indicat ca fiecare român să aibă permanent în casă lanterne, lumânări, dar şi alimente neperisabile, iar trusa de prim ajutor ar trebui să fie o obligativitate în fiecare locuinţă. După ce Ucraina şi Republica Moldova au fost serios afectate de astfel de pene, autorităţile din România, chiar dacă resping ideea unei situaţii masive la nivelul întregii ţări, dau sfaturi despre ce ar trebui să facem într-o asemenea situaţie. 

Şeful DSU Raed Arafat spune că o pană de curent în România este puţin probabilă, dar nu ar strica dacă românul s-ar pregăti şi pentru un asemenea scenariu. „Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumina. Asta este foarte uşor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgenţă. Deci asta este un aspect. 2 - alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă. Şi atunci să nu ai nevoie să găteşti, pentru că nu ai curent sau nu ai gaz, de exemplu, pentru o perioadă de timp”, a explicat şeful DSU Raed Arafat, într-o declaraţie de la Guvern. 

image

Într-o situaţie de blackout, apa potabilă ar deveni o mare problemă pentru că lipsa pe termen lung a energiei ar putea duce şi la oprirea alimentării cu apă potabilă. „Apa de băut este cel mai important lucru. Pot să stai un pic fără apa menajeră, dar nu poţi să stai fără apă de băut. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puţin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minimum 2 litri de persoană, recomandabil chiar 4 litri de persoană pe zi”, a adăugat el.

Apoi, în cazul spitalelor, generatoarele sunt vitale. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a adăugat că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină. Pe 9 ianuarie 2021, Europa a trecut milimetric pe lângă un blackout. A existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică şi astfel o scădere a frecvenţei în toată Europa Centrală, o pană de curent masivă fiind evitată prin oprirea imediată a unor mari consumatori din reţeaua electrică europeană.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net