Ciclonul mediteranean lovește Europa! Meteorologii anunță cod portocaliu de ninsori, vânt și ploi
Europa se confruntă cu impactul unui nou ciclon mediteranean, care aduce cantități semnificative de zăpadă în regiunea Alpilor și precipitații sub formă de ploi în zonele mai joase. Meteorologii au emis avertizări de cod portocaliu pentru ninsori abundente, vânt puternic și ploi în țări precum Italia, Franța, Spania și Elveția.
Ciclonul mediteraneean lovește Europa!
De asemenea, se evidențiază un risc considerabil de producere a avalanșelor în Munții Pirinei și Alpi. Ciclonul mediteranean va aduce și un fenomen de transport al pulberii sahariene, influențând posibil colorarea zăpezii în regiunile montane din Alpi.
Cât despre țara noastră, avertizările de cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru condiții meteorologice adverse sunt în vigoare în mai multe zone din România, începând de la ora 8:00 și până la ora 14:00 în data de 27 februarie 2024.
În județul Caraș-Severin, localitățile afectate includ Moldova Nouă, Oravița, Anina, Bozovici, Pojejena, Berzasca, Topleț, Sichevița, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Coronini, Forotic, Eftimie Murgu, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș și Vrani. Se așteaptă intensificări ale vântului, cu rafale ce pot depăși 55-60 km/h.
În aceeași interval de timp, în județul Suceava, localitățile afectate includ Vatra Dornei, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Dorna-Arini, Iacobeni, Panaci, Poiana Stampei și Coșna. Se anticipatează apariția ceții locale, care va determina o diminuare a vizibilității sub 200 de metri, în anumite zone chiar sub 50 de metri.
De asemenea, în regiunea depresionară a județului Harghita, inclusiv în localitățile Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc și Racu, se preconizează apariția locală a ceții, generând o vizibilitate redusă sub 200 de metri și, în unele zone, chiar sub 50 de metri.