Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”

Miercuri, 12 iunie, moștenirea lăsată de către „Doamna de Fier” a medicinei românești a fost celebrată de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Anademia Română, printr-un eveniment aniversar „Ana ASLAN – 50 de ani în Academia Română”. 

Ana Aslan, „Doamna de fier” a medicinei românești / foto: captură video
Ana Aslan, „Doamna de fier” a medicinei românești / foto: captură video

Consilierul prezidențial Diana Loreta Păun a afirmat miercuri, 12 iunie, la evenimentul „Ana ASLAN - 50 de ani în Academia Română”, organizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO împreună cu Academia Română, desfăşurat în Aula Academiei Române, că Ana Aslan a fost „Doamna de fier” a medicinei românești, care a lansat, prin institutul dezvoltat, „o veritabilă revoluție socială” și „o transformare de mentalitate”.

Ana Aslan, „Doamna de fier” a medicinei românești

„Nu cred că ar fi o exagerare să spunem că Ana Aslan a fost «Doamna de fier» a medicinei românești și că, la fel ca Margaret Thatcher, a demonstrat că acțiunea fermă poate fi completată de tact și delicatețe. Deși a fost un veritabil om de știință, declarațiile ei din timpul vieții trădau o sensibilitate umanistă în felul în care se raporta la misiunea gerontologiei. «Aceasta este scopul gerontologiei, spunea ea, (...) prelungirea duratei de viață și în același timp prelungirea activității. Să adaugi ani vieții și viață anilor». Prin institutul dezvoltat, ea a lansat o veritabilă revoluție socială, o transformare de mentalitate de care poate populațiile avem altor state nu erau atât de străine, dar care, cu siguranță, era complet nouă pentru români”, a spus Diana Loreta Păun, potrivit agerpres.ro.

De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment, a susținut că „pe cât de excepțională a fost în epoca ei, pe atât de relevantă continuă și astăzi”, când „decalajul participării femeilor în profesiile din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii și medicinei continuă să ne priveze de contribuția altor femei la fel de remarcabile”.

„Sunt convinsă că numele doamnei profesor Ana Aslan va dăinui, dar îmi doresc, ca, pe lângă o zi națională sau alte simpozioane sau conferințe ca cea de astăzi, să avem de fapt dialoguri de substanță despre ce a făcut posibilă ascensiunea ei și cum putem ajuta alte tinere să atingă același nivel de performanță. (...) Este de datoria noastră să promovăm patrimoniul științific moștenit și să-i celebrăm, prin dinamizarea cercetărilor în gerontologie, în onoarea și spiritul de pionierat pe care ea ni l-a oferit. Să ne alăturăm eforturilor internaționale de a descoperi noi metode și tratamente, care să îmbunătățească viața persoanelor în vârstă și să colaborăm cu toți actorii interesați pentru a implementa terapiile existente deja în domeniu”, a mai adăugat Diana Loreta Păun.

Despre Ana Aslan

Ana Aslan s-a născut în Brăila, oraș cosmopolit în acele timpuri, fiind cea mai mică dintre cei patru copii ai unei familii de intelectuali. La vârsta de 18 ani, -a încris la Facultatea de Medicină, cursuri pe care le-a urmat în anii 1915-1922. În perioada refugiului la Iași din Primul Război Mondial, a lucrat în spitale militare îngrijind răniți.

După absolvirea facultății, a fost numită preparator la Clinica II din București. În următorii ani, Ana Aslan a lucrat la spitalul Filantropia, la Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină, la Clinica Medicală din Timișoara și la Spitalul CFR.

După cel de-al Doilea Război Mondial, din 1949, devine șeful Secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, locul unde își începe cariera în gerontologie, iar în anul 1952, apare Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie, unde devine director. În același an, prepară vitamina H3, cunoscută sub numele de Gerovital, un medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire. În următoarele trei decenii, tratamentul cu Gerovital H3, brevetat de Ana Aslan, avea să devină cunoscut în întreaga lume.

Ana Aslan nu a fost căsătorită și nu a avut copii, dedicându-și întreaga viață muncii sale. Împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, a inventat, în ultimii ani de viață, un alt produs geriatric numit Aslavital, utilizat ca tratament profilactic pentru afecțiuni cerebrale și cardiace specific bătrânilor, dar și pentru tratarea pierderii memoriei.

Ana Aslan a murit pe 20 mai 1988, fiind răpusă de cancerul la colon la Spitalul Elias, și este înmormântată în cimitirul Bellu din București. Ar fi dorit să fie înmormântată creștinește alături de familia sa, în cripta Kalindero-Danielopolu, însă dorința nu a fost respectată din cauza Elenei Ceaușescu, care nu a dorit ca renumitului medic să-i fie organizată o slujbă religioasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net