Cine sunt șoferii care ar putea plăti asigurări RCA duble. ASF intenționa să schimbe sistemul bonus-malus

În prezent, Parlamentul este angrenat în discuţii ample referitoare la amendamentele propuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la legea privind asigurarea obligatorie auto (RCA).

Poliţă RCA ar putea să fie mai scumpă dacă eşti amendat pentru parcare ilegală / foto: Pixabay
Poliţă RCA ar putea să fie mai scumpă dacă eşti amendat pentru parcare ilegală / foto: Pixabay

Această dezbatere are loc într-un context în care schimbările propuse ar putea conduce la creșterea costurilor asigurării obligatorii și aplicarea unor penalități mai severe pentru șoferi.

Printre modificările avansate de ASF și supuse acum analizei parlamentare, se evidențiază posibile ajustări în sistemul bonus-malus.

Astfel, bonusul acumulat de șoferi pentru respectarea regulilor în trafic ar putea fi anulat în momentul expirării poliței RCA, dacă aceasta nu este reînnoită în termen de 30 de zile. Această măsură ar putea genera o creștere semnificativă a tarifelor RCA, chiar și cu 50%.

De asemenea, s-a pus în discuție introducerea unor criterii suplimentare în sistemul bonus-malus, cum ar fi implicarea în accidente rutiere sau primirea unor amenzi, inclusiv pentru nerespectarea regulilor privind staționarea autovehiculelor.

RCA mai mare și pentru șoferii care nu au asigurare

Un alt aspect al modificărilor propuse este accesul asigurătorilor la istoricul de conducere al șoferilor, iar sancțiunile pentru cei care circulă fără asigurare RCA ar urma să fie majorate.

Pe lângă aceste aspecte, ASF propune și posibilitatea suspendării temporare a poliței RCA, cu condiția ca vehiculul să fie staționat într-un spațiu privat, nu pe domeniul public.

Toate aceste propuneri sunt în stadiul de analiză, iar forma finală a modificărilor rămâne de văzut.

Ce este istemul bonus-malus

Sistemul bonus-malus este o metodă utilizată în diverse domenii, inclusiv în asigurările auto și asigurările de sănătate, pentru a recompensa sau penaliza comportamentele sau rezultatele individuale sau colective în funcție de anumite criterii.

În contextul asigurărilor auto, sistemul bonus-malus este o metodă prin care se ajustează primele de asigurare în funcție de istoricul șoferului cu privire la accidente rutiere.

Un șofer care a avut un număr mic sau niciun accident va primi un bonus sub formă de reducere a primei de asigurare, în timp ce un șofer cu un istoric bogat în accidente rutiere va fi supus unui malus, ceea ce înseamnă că va plăti prime mai mari. Acest sistem încurajează conducerea prudentă și responsabilă.

În alte contexte, sistemul bonus-malus poate fi aplicat pentru a recompensa sau penaliza performanțele individuale sau ale unei organizații, de exemplu, în domeniul asigurărilor de sănătate, în funcție de rezultatele privind sănătatea pacienților sau de măsuri preventive adoptate. Aici, este o modalitate de a încuraja comportamentele sănătoase și de a penaliza riscurile pentru sănătate.

În esență, sistemul bonus-malus este un instrument de gestionare a riscului și de stimulare a comportamentelor dorite, care are ca scop îmbunătățirea performanței individuale sau colective.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image
actualitate.net
image
actualitate.net