Cât este amenda dacă treci pe galben la semafor. Cei mai mulți șoferi au făcut măcar o dată acest lucru

Amenda pe care poți să o iei pentru că treci pe culoarea galbenă nu este de neglijat. Ea este prevăzută în clasa I de sancțiuni. Vei primi 2 sau chiar 3 puncte amendă și vei fi obligat să achiți aproape 500 de lei.

Iei amendă dacă treci pe galben Foto: Shutterstock
Iei amendă dacă treci pe galben Foto: Shutterstock

Ce amendă îți iei dacă treci pe galben

Conform art. 99 din Oug 195/2002 republicată, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului de către participanții la trafic, scrie newsweek.ro. Adică amenda este cuprinsă între 330 de lei și 495 de lei, adică 2-3 puncte amendă. Însă se poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda minimă, adică 165 de lei.

De la 1 ianuarie 2024, punctul amendă a crescut de la 145 la 165 de lei . Anul trecut, pentru aceeași abatere amenda era de 290-435 de lei sau jumătate din minim-145 de lei, în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal. 

Ce riști dacă forțezi să treci pe roșu

Codul Rutier are o serie de prevederi pentru situații excepționale când șoferii pot trece pe culoarea roșie a semaforului. Conform legislației în vigoare, acest lucru nu este permis în mod normal. Iar cei care încalcă prevederile legale sunt sancționați.

Un șofer care trece pe roșu, la semafor, poate fi sancționat cu amendă, în funcție de gravitatea contravenției. În plus, conform prevederilor din Codul Rutier, el poate fi sancționat cu 4 sau 5 puncte de penalizare. Există și cazuri în care poate fi dispusă dispusă și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. În situația în care, trecând pe roșu, șoferul provoacă un accident rutier, poate fi sancționat și penal.

Alte situații prevăzute de lege

Situație de urgență. Vehiculele de urgență, precum mașinile de poliție, salvare sau pompieri, au dreptul să treacă pe roșu în situații de urgență.  Codul rutier prevede această permisiune dacă vehiculul are semnalele luminoase și sonore activate și se asigură că toate măsurile de siguranță sunt luate.

Circulație dirijată de un agent de poliție. Atunci când un agent de poliție dirijează circulația într-o intersecție, șoferii sunt obligați să respecte indicațiile acestuia, indiferent de semaforul din intersecție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net