Coronavirus pentru 19 martie. Copii ucraineni cu Covid, în spitalele românești
Click! îţi aduce bilanţul coronavirus România pentru ziua de 19 martie, dar și principalele știri despre pandemie. Numărul cazurilor rămâne sub 4.000 și sâmbătă, 19 martie.
”În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.168 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 581 mai puține decât în ziua anterioară”, a anunțat Ministerul Sănătății sâmbătă, 19 martie.
Cele mai multe cazuri noi confirmate s-au înregistrat în municipiul București (1.292). Urmează Cluj (350) și Timiș (224).
În secțiile Covid din spitalele din țară, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.903 cu 217 mai puțin decât vineri. De asemenea, la ATI sunt internate 463 de persoane, cu două mai puțin decât în ziua anterioară. Cei mai mulți dintre pacienții internați la ATI sunt nevaccinați (411).
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 44 decese. Astfel, până sâmbătă, 19 martie, 64.669 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat.
Crește numărul copiilor ucraineni care ajung la Spitalul „Sf. Maria” din Iași
La Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului se prezintă zilnic, pentru consult, până la zece copii refugiați. Aceștia au, în general, simptome precum febră, tuse, durere de gât. După stabilirea diagnosticului, le sunt recomandate tratamentele și terapia necesare. Consultul pacienților ucrainieni se face cu sprijinul unui medic rezident vorbitor de limbă slavă, pe fiecare gardă din UPU existând un cadru medical care poate asigura, voluntar, dialogul în acest sens.
„Am constatat în ultima perioadă o adresabilitate crescută către spitalul nostru în ceea ce-i privește pe copiii din Ucraina. Avem, în acest moment, și trei cazuri internate, pacienții fiind confirmați cu COVID. Doi dintre copii sunt în sectorul ATI, unul, în zona roșie. Un pacient în vârstă de o lună are și diagnosticul de leucemie”, a afirmat Alina Belu, managerul Spitalului ”Sf. Maria” Iași.
Citește și: Refugiații ucraineni: «Pentru noi, România este tărâmul făgăduinței»
Autorizarea vaccinului Sputnik V, suspendată
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a suspendat pe termen nedefinit procedura de aprobare a vaccinului rusesc anti-COVID Sputnik V, din cauza lipsei de contacte cu oficialii din Rusia.
„În prezent, nu există nicio activitate comună şi nu avem niciun contact cu autorităţile ruse. Nici nu anticipăm o reluare a procedurii în viitorul apropiat”, a declarat Fergus Sweeney, directorul departamentului de studii clinice din cadrul EMA, citat de Agerpres. Sputnik V a fost primul vaccin lansat pe piaţă împotriva noului coronavirus. În jurul lui au planat multe întrebări, iar evaluarea a fost amânată de mai multe ore din lipsa unor date medicale importante, scrie Digi24. Cu toate acestea, serul s-a utilizat în Rusia și în mai multe țări care nu fac parte din UE.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!