CTP, reacție acidă după moartea controversatului Bălăceanu-Stolnici: „Unde-l va trimite Dumnezeu, în Rai sau în Iad”

Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai cunoscuți academicieri români și colaborator al Securității, Constantin Bălăceanu-Stolnici, a murit, la vârstă de 100 de ani. Vestea decesului a stârnit multe reacții în mediul online, una intre ele fiind a lui Cristian Tudor Popescu.

CTP este ironic într-o situație controversată / foto: arhivă
CTP este ironic într-o situație controversată / foto: arhivă

Celebrul jurnalist a marcat acest deces în stilul ironic care l-a consacrat, mai ales că, după anunțarea morții lui Stolnici, Patriarhul Daniel l-a decorat, post mortem, cu ordinul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”.

„A sucombat un sfânt. A încetat din viață boierul academician Bălăceanu-Stolnici, unul dintre cei mai vomitivi turnători din istoria Securității. A dat pe mâna organelor, contra bani și titluri universitare, zeci de ani, zeci de „dușmani ai poporului”, potrivit verdictului CNSAS din 2007.

Mult lăudat de Securitate pentru „calitatea informațiilor” și „capacitatea de sinteză”. Mult lăudat, de asemenea, de către Ioan Aurel Pop și Raluca Turcan, pe 7 iulie anul acesta, la Academia Română, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani. Patriarhul Daniel i-a conferit ordinul numit, cum dracu altfel, „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

O întrebare pentru credincioși: unde-l va trimite Dumnezeu pe acad. dr. Bălăceanu-Stolnici, în iad, pentru păcatele lui, sau în rai, că are și Tatăl Nostru nevoie de informatori performanți?”, a scris CTP pe Facebook.

Cine a fost Constantin Bălăceanu-Stolniciâ

Constantin Bălăceanu Stolnici a fost catalogat, în mod oficial, ca și colaborator al Securității, în urma unei hotărăre din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), decizie care nu a fost contestată, potrivit site-ului instituției.

CNSAS arată că Bălăceanu Stolnici a fost recrutat de Securitate în 1965 și a turnat activ până la căderea regimului comunist.

El a turnat sub numele de cod „Laurențiu” și a primit bani, dar și alte avantaje, precum vize de ieșire din țară sau promovare profesională, după cum arată CNSAS.

Unul dintre obiectivele vizitate de Stolnici, în perioada colaborării cu Securitatea, a fost a fost postul de radio Europa Liberă, el furnizând Securității o schiță a apartamentului în care locuia Vlad Georgescu, directorul postului, potrivit jurnalistului Neculai Constantin Munteanu.

În ciuda faptului că CNSAS l-a declarat colaborator al Securității, Academia Română nu l-a exclus. Mai mult, Academia a lansat un volum omagial numit „Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
legume jpg
Nicolae Ceausescu pe litoral  jpg
drumuri de parcurs iarna jpg
images jpeg
desa jpg
banner daniel margarit png
actorul care a devenit staret jpg
litere freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net