Doliu în România. Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a murit la vârsta de 100 de ani

Ultima actualizare:

Constantin Bălăceanu-Stolnici, unul dintre cei mai cunoscuți academicieri români și colaborator al Securității, a murit, la vârstă de 100 de ani.

 Constantin Bălăceanu Stolnici a murit la vârsta de 100 de ani / foto: arhivă
Constantin Bălăceanu Stolnici a murit la vârsta de 100 de ani / foto: arhivă

Anunțul legat de moartea lui Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost făcut de Universitatea Ecologică din București, pe pagina de Facebook.

„La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).

Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie.

Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi”, scrie Universitatea Ecologică din București.

Cine a fost Constantin Bălăceanu-Stolnici

Constantin Bălăceanu Stolnici a fost catalogat, în mod oficial, ca și colaborator al Securității, în urma unei hotărăre din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), decizie care nu a fost contestată, potrivit site-ului instituției.

CNSAS arată că Bălăceanu Stolnici a fost recrutat de Securitate în 1965 și a turnat activ până la căderea regimului comunist.

El a turnat sub numele de cod „Laurențiu” și a primit bani, dar și alte avantaje, precum vize de ieșire din țară sau promovare profesională, după cum arată CNSAS.

Unul dintre obiectivele vizitate de Stolnici, în perioada colaborării cu Securitatea, a fost a fost postul de radio Europa Liberă, el furnizând Securității o schiță a apartamentului în care locuia Vlad Georgescu, directorul postului, potrivit jurnalistului Neculai Constantin Munteanu.

În ciuda faptului că CNSAS l-a declarat colaborator al Securității, Academia Română nu l-a exclus. Mai mult, Academia a lansat un volum omagial numit „Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net