Cum afli câţi bani ai strâns la pensia privată

Ultima actualizare:

Aproape opt milioane de români cotizează la Pilonul 2, dar foarte puţini dintre ei ştiu cum să îşi verifice contul pentru a vedea câţi banii s-au adunat la pensia privată. 

Calcularea pensiilor. Sursa foto: arhivă
Calcularea pensiilor. Sursa foto: arhivă

Dacă eşti participant la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II) sau facultative (Pilonul III), poţi intra oricând online ca sa îţi verifici contul de pensie privată şi pentru a vedea ce sumă de bani s-a strâns. Vei putea să vezi valoarea la zi a banilor strânşi în contul tău personal de pensie privată, precum şi istoricul contribuţiilor virate şi toate celelalte detalii care te-ar putea interesa. 

Citește și: Ce se întâmplă cu banii din cont dacă renunţi la Pilonul II

De ce să îţi verifici online contul de pensie privată:

  • pentru că ai acces oricând la informaţii, în timp real
  • vezi valoarea la zi a banilor tăi, istoricul de contribuţii şi poţi să urmăreşti evoluţia fondului tău. 
  • să-ţi verifici online contul de pensie privată este la fel de simplu ca la contul bancar.
  • şi nu în ultimul rând, portalurile electronice sunt securizate, informaţia ajunge în siguranţă, doar la tine.

În România există şapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii. Aceştia sunt Aegon Pensii, Allianz Ţiriac Pensii Private, BCR Pensii, BRD Pensii, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii şi NN Pensii.

Iată și: Cum îţi muţi pensia privată la stat

Dacă nu ştii la care dintre aceşti administratori cotizezi, poţi afla acest lucru accesând site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Procedura este extrem de simplă. Trebuie doar să completezi câteva date, nume şi CNP-ul.

Începând din anul 2008, legislaţia noastră obligă salariaţii până în 35 de ani să îşi aleagă un fond de pensii, în termen de maximum patru luni de la intrarea în piaţa muncii. Persoanele care nu respectă acest lucru sunt redistribuite, în mod automat, la unul dintre cele şapte fonduri de către Casa Naţională de Pensii Publice.

Mai citește și: Se plătesc deja pensiile la Pilonul II. Câți bani primesc pensionarii

Cât încasează la pensie un român cu un salariu mediu?

În situaţia în care cariera profesională a început la vârsta de 25 de ani, în anul 2007, la un venit echivalent salariului mediu pe economie şi cu o contribuţie în paralel şi la fondul de pensii private „Pilonul II”, suma acumulată până în 2047 ar fi de peste 379.000 de lei în Pilonul 2. 

Suma respectivă a fost estimată după ce s-a luat în calcul salariul mediul anual, conform datelor istorice INS din perioada 2007-2021, prognozele oficiale ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză pentru perioada 2022-2025 şi o creştere salarială anuală de 3% în perioada 2026-2047.

ASF calculează şi publică lunar rentabilitatea medie ponderată şi rentabilitatea minimă a tuturor fondurilor de pensii private. Mai mult, prin lege, un fond de pensii private nu poate da faliment.

Cum primeşti banii? 

Fondurile de pensii private fac plăţi în trei situaţii concrete: pensionarea, decesul participantului sau invaliditatea. Pensia acumulată în Pilonul 2 suplimentează astfel în mod consistent pensia de stat şi elimină riscul dependenţei de factorii demografici, potrivit unui studiu realizat de CFA Society Romania.

Aseară s-a discutat mărirea pensiilor

Liderii partidelor Coaliției urmau să se reunească aseară, după închiderea ediției, pentru a discuta procentul cu care să crească pensiile, dar și pentru a stabili datele finale pentru salariul minim și alte ajutoare, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Principalele teme de discuție urmau să fie, conform aceleiași surse, pensiile, ajutoarele sociale pentru persoanele vulnerabile, bugetul de stat 2023 și facturile la energie. PNL vrea o creștere cu 15% a punctului de pensie, în timp ce PSD ar vrea o creștere cu 15% a bugetului pentru pensii.

Click! spune

Între anii 2016-2021, peste 50.000 de români au încasat sumele acumulate în contul de pensie privată Pilon II. Suma totală plătită de administratori  în această perioadă se ridică la aproape 660 de milioane de lei, iar numărul beneficiarilor a crescut de la doar 675 în anul 2016 până la 19.000 în 2021.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net