Cum îi motivăm pe elevi să facă sport! Ce soluții are ministrul Educației: „Avem nevoie de educație fizică, pentru o viață sănătoasă...”
Fenomenul obezității este tot mai alarmant în țara noastră. Ocupăm primul loc, în UE, la obezitatea infantilă. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oficialilor să se implice mai mult în promovarea de activități fizice. Într-un interviu, în EXCLUSIVITATE, pentru Click! și adevărul.ro, ministrul Educației Ligia Deca a vorbit despre schimbările din școli cu privire la orele de educație fizică.
Cum îi motivăm pe elevi să facă sport
Andreea Burnar: „În școala românească, se fac prea puține ore de educație fizică, nu sunt nici suficiente săli de sport. Cum îi motivăm pe elevi să facă mișcare? România se află pe primul loc la capitoluil obezității infantile."
Ligia Deca: „Într-adevăr, avem nevoie de educație fizică, pentru o viață sănătoasă. Asta înseamnă și nutriție, dar și mișcare. Ce avem noi acum, de exemplu, în programa de dirigenție include toate aceste elemente. Sunt module la care pot fi invitați profesioniști care să vorbească despre aceste teme. De exemplu, să vină un nutriționist să-ți explice la clasă sau un campion sportiv.
Avem și un parteneriat, recent, printr-un protocol semnat cu Autoritatea Națională pentru Sport, prin care campioni olimpici, campioni europeni să meargă în școli, să facă ore de sport cu elevi, pentru a-i inspira."
Ministrul Educației, despre sălile de sport din România
„Am dotat și sălile de sport, școlile au putut să aplice pentru echipamente. Acesta este încă un pas, plus investițiile care s-au făcut prin alte programe naționale. Am văzut, de asemenea, modernizări sau reabilitări. Într-adevăr, trebuie să facem mai mult pentru asta. Este clar că dacă vrem să încurajăm sportul de masă avem nevoie de educație sportivă.
Ceea ce m-a bucurat, din discuțiile mele cu profesorii de sport, este că a scăzut fenomenul scutirii de sport. Adică copiii în ultima vreme vin la sport, participă, se înscriu. Și aici există o contribuție foarte importantă și a cluburilor sportive școlare care oferă posibilitatea copiilor să facă sport gratuit, sub îndrumare a unor profesori.
Avem posibilități și poate că trebuie să le facem publice mult mai bine. Și cred că în colaborare cu primăriile, trebuie să utilizăm mai bine bazele sportive pe care le avem. Avem primării care deja asigură paza ca să poată fi folosită curtea școlii sau sala de sport, în afara programului școlar", concluzionează ministrul Educației Ligia Deca.
Obezitatea infantilă, locul întâi în Uniunea Europeană
România este pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă. Statistici recente arată că aproape 40% dintre copiii de la noi au probleme cu greutatea. Iar medicii atrag atenția că aceste situații sunt tot mai întâlnite și la cei care încă nu au împlinit șapte ani.
Predispoziția spre obezitate se poate moșteni, însă părinții trebuie să îi obișnuiască pe cei mici cu un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și activități sportive.