Cutremur în Poliţie. Ce măsuri s-au luat după tragedia Raisei și atacul din Bolintin
Cutremur în Poliţia Română, în urma ultimelor evenimente negative care au atras oprobriul public! Moartea unei fetiţe de 13 ani într-un accident provocat de un agent şi atacul interlopilor din Bolintin Vale (Giurgiu) au determinat luarea unor măsuri în Ministerul Afacerilor Interne.
La patru zile de la tragedia în care o fetiţă a fost omorâtă pe trecerea de pietoni de către un poliţist, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că se vor lua măsuri la nivelul instituţiei pe care o conduce. „Voi continua să dispun măsuri care să conducă la o curăţenie în propria ogradă. Pădure fără uscături nu există”, a afirmat Lucian Bode.
Referitor la cazul Raisa, ministrul a susţinut că poliţiştii au obligaţia de a conduce cu prudenţă, chiar dacă sunt în misiune, subliniind că aceştia nu scapă de răspundere penală în astfel de situaţii.
Despre agentul care a provocat tragedia din Bucureşti, şeful MAI a precizat că se afla într-o misiune de verificare a populaţiei, aceasta neavând caracter urgent. Comentând informaţiile din spaţiul public, Bode a spus că imaginea în care poliţistul verifică cu piciorul dacă fetiţa este moartă este „la fel de şocantă ca accidentul în sine şi de neconceput”.
El a precizat însă că procurorul de caz analizează aceste informaţii în cadrul anchetei. „Imediat ce s-a pus în mişcare acţiunea penală, poliţistul a fost pus la dispoziţie de Poliţia Capitalei”, a precizat ministrul Bode, care a transmis condoleanţe familiei Raisei şi însănătoşire grabnică Mariei (11 ani), fetiţa rănită în acelaşi accident.
Tot această tragedie l-a determinat pe Bode să anunţe că MAI va reanaliza procesul de recrutare a personalului din surse externe, recrutare pe care o consideră necesară, dar riscantă. Ministrul a adăugat că va fi pus accent şi pe procesul de pregătire profesională.
Scandalul din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, în care un şofer de microbuz a fost ucis cu o piatră de localnici, iar oamenii au protestat, pentru că astfel de cazuri au loc des, „scoate la iveală putregaiul unui sistem care s-a degradat”, spune Lucian Bode.
„Această tragedie a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an, în ultimii 30 de ani: resurse umane insuficiente, câteodată s-au dovedit slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local”, a admis Lucian Bode.
Ministrul a spus că în Bolintin Vale, dintr-o comunitate cu aproape 15.000 de locuitori, doar aproximativ 15% reprezintă populaţia activă.
„Ceilalţi nu sunt nici şomeri, nici nu înregistrează alte venituri şi ne punem întrebarea evident din ce trăiesc. Şi avem şi răspunsul de unde aceste cifre alarmante pe zona infracţionalităţii, a furturilor şi aşa mai departe”, a mai spus Bode.
Ministrul a mai spus că noua echipă de conducere de la IPJ Giurgiu trebuie să îşi facă propria evaluare şi să propună un plan de acţiune.
«Ce să-i fac? E plină de sânge, a pierdut foarte mult sânge»
După producerea accidentului, poliţistul care l-a provocat a sunat la 112 şi a vorbit cu 4 dispeceri, de fiecare dată cerând să vină mai repede echipajul medical.
Acesta a spus că este agent de poliţie aflat în timpul serviciului şi că a lovit mortal un copil pe trecerea de pietoni.
Poliţistul a rugat dispecerul de mai multe ori ca la faţa locului să fie trimisă mai repede o ambulanţă.
„Ce să-i fac, ce să-i fac? E plină de sânge, a pierdut foarte mult sânge. Dar se mişcă. Ce să-i fac? Spuneţi-mi ce să-i fac!”, le cerea dispecerilor.
Acesta i-a rugat pe dispeceri să urgenteze ambulanţa, iar aceştia l-au asigurat că SMURD-ul se află pe drum. Pe înregistrare se aude cum poliţistul vorbeşte şi cu oamenii veniţi la locul accidentului tragic.