De ce ar trebui să nu renunțăm încă la masca de protecție

#Coronavirus

Pentru cea mai mare parte a românilor, pandemia s-a terminat. Nu mai există restricții, nu se mai poartă mască, mergem la concerte, la petreceri, iar vaccinarea e dată uitării. Abia de se mai imunizează 100 de persoane pe zi cu prima doză. Medicii avertizează, însă, că pericolul nu a trecut și ne recomandă să nu renunțăm încă la masca de protecție.

Poartă masca în mijloacele de transport în comun și în locurile aglomerate!
Poartă masca în mijloacele de transport în comun și în locurile aglomerate!

Pandemia nu s-a încheiat!

Deși la noi în țară numărul cazurilor este în scădere, iar presiunea pe spitale s-a mai redus, nu e cazul să ne relaxăm total. Virusul este încă printre noi, se infectează mii de oameni pe zi, mulți neoficial, fără să se testeze sau să declare. Iar dacă ne uităm spre Europa sau spre Asia, unde numărul cazurilor este în creștere, ar trebui să ne punem niște întrebări. „Europa de vest se pregătește pentru intrarea într-un nou val pandemic, pandemia nu s-a încheiat, vom avea destul de multe cazuri și în acest an. În ultima săptămână lucrurile au stagnat, dar în continuare vin pacienți care se internează, în continuare avem cazuri severe”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a punctat într-un postcast la Radio România Cultural și alte riscuri: „Tema vaccinării e abandonată în România, iar trecerea ei la medicina de familie e o greșeală în acest moment pentru că mulți medici nu sunt implicați în asta. Acoperirea vaccinală mică de la noi se suprapune peste criza refugiaților, care prezintă o vulnerabilitate crescută atât din cauza condițiilor în care sunt obligați să trăiască (n.r. aglomerația de la vamă, din centre), cât și a faptului că ei înșiși sunt incomplet vaccinați”.

Doar cei cu 3 doze s-ar putea considera protejați

Da, Omicron dă forme ușoare de boală, însă doar la persoanele care au trei doze și nu prezintă alte vulnerabilități. „Vaccinarea cu 3 doze este cea mai mare garanție posibilă de protecție individuală față de formele grave de boală”, spune Marius Geantă, care mai recomandă să nu renunțăm încă la mască.

Unde ar trebui să purtăm în continuare mască

Să o purtăm în mijloacele de transport în comun, la serviciu, la școală și în spațiile aglomerate de la interior. Un studiu publicat în prestigioasa revistă The Lancet susține menținerea obiceiului de a folosi masca la interior până la atingerea țintei de acoperire vaccinală de 70-90%. „Prea ușor autoritățile din România și din UE au plasat responsabilitatea protecției dinspre ele direct către cetățean. Creșterea cazurilor din alte țări are o explicație care nu ține de varianta de virus (BA.1 sau BA.2), ci de comportamentul oamenilor. Am văzut și la noi petreceri după ridicarea restricțiilor, un concert mare pe Arena Națională, care cred că are riscuri epidemiologice mari”, mai spune Marius Geantă. „Statul ne-a abandonat, suntem pe cont propriu”, a spus și Octavian Jurma, medic și cercetător.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net