Dosarul vaccinurilor. Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu. Ce rol a avut în achiziție. UPDATE

Ultima actualizare:

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost convocat vineri la DNA în cadrul anchetei privind achizițiile de vaccinuri anti-COVID din timpul pandemiei, în care sunt implicați și fostul premier Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă. Voiculescu a venit pregătit cu documente relevante, inclusiv un grafic privind achizițiile de vaccinuri din Uniunea Europeană.

UPDATE, ora 14.00. Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală pentru „abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, a transmis DNA.

„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății", a comunicat DNA.

Contextul anchetei

Florin Cîțu a fost deja la DNA și i s-au adus la cunoștință acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Vlad Voiculescu, în schimb, susține că nici el, nici Ministerul Sănătății, nu făceau parte din circuitul informațional sau decizional cu privire la achizițiile de vaccinuri. "Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără domnul președinte", a declarat Voiculescu la sediul DNA.

Lipsa implicării în decizii

Voiculescu a subliniat că el nu semna personal contractele respective și că nu era informat în legătură cu deciziile privind vaccinurile. A menționat că semnătura electronică și decriptarea contractelor se făceau de către altcineva, un angajat al Ministerului Apărării Naționale. În apărarea sa, fostul ministru al Sănătății a afirmat că nu era în "cercul de comandă" și că responsabilitatea pentru decizii aparținea lui Florin Cîțu.

”Aştept să-mi spună ei (procurorii DNA – n.r.). mie ceva, şi anume de ce sunt acuzat şi cum fundamentează lucrurile acestea. Le voi spune, dacă mă întreabă, de asemenea, cum au stat lucrurile. Ministerul Sănătăţii şi eu personal, ca ministru al Sănătăţii, nu eram nici în circuitul informaţional, nici în cel decizional cu privire la vaccinuri. Eu n-am fost în cercul de comandă. Nu trebuie să-mi probez nicio nevinovăţie”, a spus Voiculescu.  

Invitație către președintele Iohannis

Vlad Voiculescu a afirmat că va invita președintele Klaus Iohannis să vorbească și să dezvăluie ce decizii a luat în perioada respectivă. "Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără domnul președinte", a subliniat Voiculescu. El a adăugat că, în ceea ce privește obediența față de Comisia Europeană, acesta este un discurs al unui partid al cărui admirator nu este.

Context european și critici

Fostul ministru a amintit că, datorită eforturilor Comisiei Europene, România a avut acces la vaccin înaintea altor țări, iar Europa a fost privilegiată. A evidențiat, de asemenea, că există un surplus de vaccinuri în toată Europa și că, fără comenzi rapide și ample, mulți oameni nu ar fi avut acces la vaccin.

În privința dosarului, Vlad Voiculescu a criticat investigarea unei decizii politice în acest mod, menționând că acest proces este unic în Europa. El a subliniat că, în 2021, el era unul dintre principalii purtători de cuvânt la televizor în ceea ce privește vaccinarea și că toate deciziile erau luate de aceiași oameni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net