E nebunie prin magazine!
E nebunie pe şosele şi în magazine în cele câteva zile care au mai rămas până la Crăciun. Unde te uiţi vezi oameni cărând câte ceva: fie pungi de cadouri, fie coşuri cu alimente. Se cumpără în neştire aproape orice, iar la casele se marcat se lucrează la foc continuu.
Dacă ziua de vineri traficul din Capitală a bătut toate recordurile în ceea ce priveşte aglomeraţia, în weekend haosul s-a mutat în magazine. De curiozitate, am intrat pentru o jumătate de oră, ca spectatori, în cel mai mare mall din Bucureşti, AFI Palace Cotroceni. Prima oprire: într-un magazin de haine de lângă intrare.
Aţi văzut filmul „Goana după cadou”? Cam aceasta era atmosfera printre standurile cu pulovere bărbăteşti: oamenii parcă porniseră la vântătoare, scotocind şi cumpărând pe apucate.
Coada de la casele de marcat ajungea până spre mijlocul magazinului, timpul de aşteptare fiind de mai bine de 10 minute. Am ieşit repede la aer, pe coridoarele generoase care, într-o zi obişnuită, par pustii.
Am urcat scările rulante şi de sus, ne-a izbit o privelişte ameţitoare: un furnicar de oameni încărcaţi cu genţi şi pungi de cumpărături, unii grăbiţi, agitaţi, alţii savurând plimbarea, chiar făcându-şi poze lângă imensul brad împodobit de la parter. Zumzetul general acoperea muzica de colinde din difuzoare.
Am întrebat o doamnă blondă şi simpatică de ce s-a aventurat abia acum la cumpărături. „Lucrez în turism şi am fost foarte prinsă la serviciu. Azi (n.r. sâmbătă) am venit să cumpăr cadouri. Am alocaţi pentru asta 800 de lei. Am luat o geantă pentru fiica mea, ceva de casă pentru părinţi, iar pentru prietenul meu o carte. Acum vreau să iau ceva şi pentru mine”, ne-a povestit Silvana Stanciu.
Şi Cornelia Dulgheru a lăsat pentru weekend cumpărăturile deoarece a aşteptat pensia. „Ca să fim eficienţi, am împărţit sarcinile cu soţul meu. El s-a dus să cumpere mâncare, eu sunt responsabilă cu darurile pentru nepoţei. Le-am luat hăinuţe, jucării şi dulciuri. Bugetul de sărbători ne ajunge la 2.000 de lei”.Inclusiv turişti străini vin la Bucureşti pentru shopping. E cazul Anei şi Danei, două tinere din Israel.
„Am venit pentru prima dată aici, special pentru cumpărături, deoarece am auzit că e mai ieftin decât la noi. Am cheltuit până acum 1.000 de lei, am luat haine şi cadouri. Nu e atât de ieftin pe cât ne-am aşteptat. Am stat 3 zile, azi ne întoarcem acasă”.Încet, încet, am ajuns în zona supermarketului. Ne aşteptam să fie „măcel”, însă timpul de aşteptare la coadă era decent. „Acum e bine, spre seară se aglomerează”, explică o vânzătoare, prin mâna căreia în doar câteva ore au trecut mii de produse.
Doi bunici şi nepoţica lor au ieşit cu coşul plin şi cu un bon fiscal de jumătate de metru. „Totul ne-a costat 344 de lei. Am luat fructe, ouă, lapte, cozonac... alimente necesare zilele acestea. Porcul l-am plătit separat, l-am luat de la ţară cu 1.500 de lei. Pe cadouri am mai dat 200 de lei”, spun soţii Alexandra şi Constantin Vasile.
Trucuri pentru a cheltui puţin
Nu merge la cumpărături dacă eşti obosit. Lipsa de răbdare este scăzută şi vei avea tendinţa să cumperi repede, orice, numai să scapi. Ulterior, fie nu vei fi mulţumit de alegere, fie vei constata că puteai găsi şi mai ieftin.Apoi, potrivit studiilor, oamenii tind să facă alegeri mai bune când sunt odihniţi. Astfel, dacă simţi că oboseşti, fă o pauză, aşază-te pe o băncuţă sau pe un scaun la cafea. Dacă îţi permite timpul, poate reuşeşti să amâni restul cumpărăturilor pentru a doua zi.
De asemenea, fă-ţi de acasă o listă clară cu ce ai de cumpărat. Nu te abate de la ea, nu căuta altceva în plus. Evident, poţi să te adaptezi la faţa locului dacă vezi ceva mai interesant, însă doar dacă găseşti lucruri mai ieftine, mai bune, care să nu-ţi crească, ci să-ţi scadă cheltuielile.
Pentru cine cumpără românii cadouri
Potrivit unui studiu citat de news.ro, românii cheltuie, în medie, între 100 şi 500 de lei pentru un cadou de Crăciun. Cele pentru iubit/iubită sunt mai scumpe decât cele pentru soţ/soţie.”Românii cumpără cadouri pentru părinţi, copii, soţi, parteneri şi abia apoi pentru rude, prieteni sau colegi. Dacă 20% dintre respondenţi au declarat că iau cadouri pentru rudele de gradul I, numai 4,5% s-au gândit şi la colegi, iar 1,8% dintre ei nu vor lua niciun fel de cadou”, arată rezultatele studiului.