Ea face pălării din păr uman!

Carmen Isac, hair-stylist cu 20 de ani de experienţă, s-a implicat într-un proiect de avangardă. Tânăra din Botoşani a devenit prima creatoare de modă din România care realizează pălării din păr uman, scrie adevarul.ro. Astfel, ea a apărut în paginile unei prestigioase reviste de specialitate din Franţa.

Creatoarea din Botoşani,  alături de frumoasele modele Fotografii: Facebook / Carmen Isac
Creatoarea din Botoşani, alături de frumoasele modele Fotografii: Facebook / Carmen Isac

Carmen Isac, din Botoşani, are 44 de ani şi îi place la nebunie să le sporească doamnelor farmecul, realizând tunsori şi coafuri perfecte. După programul solicitant, tânăra îşi dedică timpul liber unor creaţii aparte: pălării din păr uman.

Citește și: Decizia de ultimă oră luată de William și Kate

Firele de păr  sunt prelucrate  cu mare grijă
Firele de păr sunt prelucrate cu mare grijă

„Ţin foarfeca în mână de nu mai puţin de 29 de ani. Sunt formator la cursuri de frizer-coafor, cu diplome recunoscute naţional şi internaţional. De-a lungul timpului, am instruit foarte mulţi cursanţi, chiar şi gratuit”, povesteşte Carmen.

Vezi și: Poveste halucinantă cu chiriași de coșmar! „Lenjerie intimă aruncată ..”

După program îmi rezerv întotdeauna timp pentru a face ceva suplimentar - fashion fantezie. Pot spune că mi s-au deschis oportunităţi noi, inclusiv în străinătate”, explică hair-stylist-ul din nordul ţării.

“Crizantema” e gata,  poate fi folosită pentru  decorarea pălăriei!
“Crizantema” e gata, poate fi folosită pentru decorarea pălăriei!

Botoşăneanca lucrează cu mare grijă la detalii, în cazul pălăriilor speciale. Creaţiile sale sunt făcute cu materiale de construcţii, păr uman şi alte elemente de decor. „Procesul de pregătire a acestor pălării a început acum două luni. Am căutat inspiraţie, mi-am făcut un plan, apoi l-am pus în aplicare, ţinând cont de dimensiuni şi de culoare. Aleg elemente decorative din păr natural, petale de trandafir, conuri de plasă, pene şi împletituri realizate cu ajutorul lipiciului şi al fixativului.

Iată și: Cea mai mare pisică din lume! I se spune „gigantul blând” și e cât un copil

Pentru suportul de bază am ales materiale de construcţii, cum ar fi plasă de izolat, folosită ca voaletă, dar şi sârmă uşoară, moale, care poate fi modelată cu uşurinţă. Din aceste materiale am reuşit să fac suportul de pălării”, detaliază Carmen Isac. 

Aşa arată  elegantele  pălării cărora  li s-a dus vestea  şi peste hotare
Aşa arată elegantele pălării cărora li s-a dus vestea şi peste hotare

„Realizarea acestor obiecte nu e deloc simplă. Părul este tăiat la dimensiunea de 20 de centimetri, suflat şi uscat până obţin o plasă ca de păianjen. Apoi îl decupez şi îl modelez cu fixativ, ca să obţin nişte conuri. Ulterior le lipesc pe un suport şi obţin o <<crizantemă>> voluminoasă din păr.”, adaugă ea. Pălăriile spectaculoase, pregătite cu multă muncă, n-au trecut neobservate.

Astfel, Carmen Isac a apărut, alături de elevul său, Lucian Buium, într-o prestigioasă revistă de specialitate din Franţa.

Tanti Ortansa a tricotat o vestă din părul ei, strâns timp de 20 de ani

În anumite cătune din judeţul Botoşani există o tradiţie de confecţionare a unor haine din păr uman. Faimoasă este vesta realizată de Ortansa Pascariu (65 de ani), din comuna Stăuceni, arată adevarul.ro.

Femeia a făcut obiectul vestimentar din părul ei, strâns într-o pungă timp de două decenii. Pasionată de tricotat, pensionara a decis să transforme părul colectat într-un obiect vestimentar. 

Ortansa Pascariu  şi faimoasa vestă  de la Stăuceni Foto: adevarul.ro
Ortansa Pascariu şi faimoasa vestă de la Stăuceni Foto: adevarul.ro

„Am început să-mi strâng părul căzut la pieptănat încă de la vârsta de 40 de ani. Bătrânii din sat spun că trebuie păstrat, altfel îţi arunci frumuseţea. Aveam fire lungi, care ajungeau până la şolduri. Până la 60 de ani am reuşit să colectez în jur de un kilogram. M-am decis apoi să fac o vestă.”, îşi aminteşte tanti Ortansa, care a trecut la treabă.

„Am dublat firul de păr pe care l-am folosit la tricotat, ca să fie mai rezistent. Am terminat vesta într-o săptămână. A fost interesant să realizez o haină din părul meu”, completează femeia.

Soţul ei, Vasile Pascariu, a fost uimit de obiectul vestimentar: „Am atins vesta şi e ca o lână moale. Sunt foarte mândru de nevasta mea”. După ce a păstrat vesta timp de cinci ani, Ortansa Pascariu a făcut-o cadou unui muzeu etnografic, amenajat la sediul primăriei din comună.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net