Femeie de etnie rromă, alungată dintr-un spital din București și amenințată cu bătaia de medicul de gardă: „E ură de rasă!”

Ultima actualizare:

Caz fără precedent într-un spital din Capitală, după ce o femeie și mama ei, ambele de etnie rromă, au fost alungate de către medicul de gardă și manager, fără a fi rezolvată problemă pentru care au cerut ajutorul. Pensionara pe nume Marcela Niță și-a însoțit fiica, pe Lăcrămioara Cecilia Lăzăreanu, care s-a confruntat cu dependența de droguri, la medic, însă întreaga situație a escaladat, astfel că cele două au fost înjosite și alungate de manager. 

image

Întâmplarea cu pricina a avut loc vineri, 16 februarie, în cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-facială „Profesor Doctor Dan Theodorescu”, situat pe Calea Plevnei, București, managerul instituției care aparține de Facultatea de Medicină Stomatologică, Universitatea „Carol Davilla” este  Cristian Vlădan, pe care mama pacientei l-a acuzat de rele tratamente.

„Nimeni nu ne bagă în seamă”

Lăcrămioara s-a confruntat ani de zile cu costumul de substanțe interizse, dar a luat decizia de a renunța la viciul care aproape i-a distrus viața. Ajunsă în cabinetul medicului de gardă, femeia în vârstă de 44 de ani a fost dată afară și înjosită, apoi amenințată cu bătaia, informează Bugetul.ro

„Am așteptat 3 ore, am stat la coadă, n-am intrat în fața nimănui. Când ne-a venit rândul ordonat, am stat, ne-a înregistrat. L-am rugat pe domnul doctor să mă lase să îi explic că eu sunt mama ei, ea (fiica, n.r.) s-a drogat atâția ani, e timidă. Doctorul mi-a spus: «Nu, nu, stai afară». Am o vârstă, puteam fi mama lui, bunica lui, dar nu să-și bată joc! Le-am spus că o să le fac reclamație.

Fiica are un băiat eminent, are două masterate și m-a rugat «Bunico, ajut-o pe mama!», dar nu am cum să o ajut! Nimeni nu ne bagă în seamă.

Noi am venit de la Sfântul Stelian (Spital pentru Toxicodependențe şi Psihiatrie, n.r.). Ne-au trimis la facultate (Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-facială „Profesor Doctor Dan Theodorescu”, n.r.). De acolo au spus să revină la Sfântul Stelian, unde nu-i vor lua bani mulți. Ea este pensionată pe caz de boală, are hepatita C. Noi ne-am dus, ne-am programat. Când am ajuns, s-a uitat la ea, la Camera de Gardă, și au trimis-o sus.

Au strigat-o Măzăreanu Lăcrămioara, l-am rugat pe domnul doctor să mă lase să intru să-i explic. Mi-a spus: «Nu, tu stai afară, e majoră». Am stat afară, nu am zis nimic. Au băgat-o înăuntru și în nici 10 minute a ieșit și mi-a spus «Uite, mamă, uite». Am încercat să în întreb pe domnul doctor ce s-a întâmplat și a spus: «Auzi, auzi, hai ia-o și plecați de aici!». L-am întrebat de ce trebuie să plecăm și mi-a închis ușa în nas, n-am mai avut cu cine vorbi. Mi-a spus «Pentru că voi așa sunteți» (făcând aluzie la faptul că atât Marcela, cât și fiica sa, Lăcrămioara, sunt de etnie rromă, n.r.)

Managerul spitalului, acuzat de un comportament inadecvat

Marcela și-a continuat destăinuirile și a relatat episodul în care a cerut să discute cu managerul spitalului, în care, din păcate, spun ele că nu au găsit nicio salvare:

„Am coborât la femeia de la informații și i-am spus: «Vă rog frumos, vreau să stau de vorbă cu managerul». Mi s-a spus că nu este managerul și am insistat. Într-un final, ne-am dus la manager și i-am explicat.

Într-adevăr, suntem rromi, dar suntem civilizați! Am 32 de ani de muncă, nu sunt un câine vagabond! Eu am 4 copii, 2 dintre ei sunt în Germania, măcelari, mai am o fată care lucrează la un cazino online. Nu suntem tâlhari, nu suntem nenorociți, chiar dacă suntem închiși un pic la culoare. Nu trebuie să-și bată joc de noi.”, a explicat mama femeii, pentru sursa citată. 

Mama Lăcrămioarei consideră că tot acest tratament de care atât ea, cât și fiica ei au avut parte, s-a cauzat faptului că sunt de etnie rromă: 

„E ură de rasă! Ne-au văzut țigani și or fi zis «Uite drogata, a venit să-i scot dinții, bolnava asta». Am fost la altă clinică și domnii doctori ne-au explicat că ea este bolnavă de ficat și are nevoie de un mediu steril. Puteau să ne spună la fel și cei de la spital. Ce mai puteam să mai spun? O să încerc și la Spitalul Militar, dar până ajung acolo, dar până ajung, să se știe povestea.

Atât de urât s-au comportat de îmi era și rușine! Era lume multă acolo, îmi era rușine de oamenii de pe hol, iar managerul mi-a spus «Așa sunteți voi!»”, a continuat femeia. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net