Floarea-de-colţ, salvată de specialiştii buzoieni. E declarată monument al naturii!
Eforturi pentru a salva o plantă declarată monument al naturii încă din anii ‘30! Floarea-de-colţ, o specie rară şi ameninţată, găseşte adăpost în cadrul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău, scrie adevarul.ro. Cercetătorii s-au implicat pentru a conserva această plantă unică, aflată în pericol de dispariţie inclusiv din cauza acţiunii distructive a oamenilor.
Floarea-de-colţ este o specie cunoscută şi protejată prin lege în România încă din 1933. Cu toate acestea, numărul plantelor scade dramatic.
„Aşa cum ştim cu toţii, condiţiile climatice nefavorabile şi agresivitatea oamenilor care nu respectă legea au făcut ca planta să fie din ce în ce mai rară. Schimbările climatice bruşte pun în pericol floarea-de-colţ. Pe urmă, plantele invazive, care se dezvoltă şi agresează specii mai sensibile. O altă cauză, şi mai gravă, este omul care doreşte s-o rupă şi s-o ducă acasă”, arată Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. Floarea-de-colţ tocmai a intrat în grija specialiştilor din această instituţie.
„Noi avem misiunea de a conserva resursele genetice din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice şi medicinale, aşa că ne-am gândit şi la această specie: floarea-de-colţ. E nevoie s-o avem la Banca de Resurse Genetice Vegetale şi, totodată, să producem seminţe, pe care să le conservăm pentru o perioadă lungă de timp”, explică specialistul.
Întâlnită la peste 1.800 de metri altitudine
Prin colectarea şi păstrarea seminţelor în celule de depozitare specializate, această specie poate fi salvată de la dispariţie.
De asemenea, seminţele sale pot fi utilizate la ameliorarea altor plante, prin împrumutarea trăsăturilor care dau florii-de-colţ rezistenţă la temperaturi scăzute şi la radiaţiile solare.
Uşor de recunoscut datorită inflorescenţei sale interesante şi a frunzişului argintiu, planta preferă locurile stâncoase cu calcar, la altitudini cuprinse între aproximativ 1.800 şi 3.000 de metri.
„Avem mai multe biotipuri, cu mai multe tipuri de flori. Interesant este că noi am făcut selecţie şi în ceea ce priveşte aroma. Aceste varietăţi sunt puternic mirositoare, au o aromă plăcută. Practic, intenţionăm să salvăm această specie prin a o conserva în cadrul instituţiei noastre. Când se impune, să o semănăm şi, dacă este cazul, să o plantăm acolo unde ea a dispărut”, încheie cercetătorul Costel Vânătoru.
Utilizată ca remediu pentru afecţiuni abdominale şi respiratorii
Populaţia florii-de-colţ a scăzut semnificativ în urma colectării excesive, chiar dacă e protejată prin lege.
Planta înfloreşte la sfârşitul lunii mai şi are o durată de viaţă scurtă, fiind uşor de cultivat din seminţe.
Floarea-de-colţ este netoxică şi a fost utilizată în medicina tradiţională ca remediu împotriva afecţiunilor abdominale şi respiratorii.
Frunzele şi florile sale sunt acoperite cu peri denşi, care par să protejeze planta de frig, uscăciune şi radiaţii ultraviolete.
Este o floare rară, întâlnită în zone muntoase îndepărtate, şi a fost folosită ca simbol al alpinismului, pentru frumuseţea şi puritatea asociate Carpaţilor.