FOTOREPORTAJ "Mă uit pe geam și aștept să treacă viața". Cum sunt ajutați bătrânii din sectorul 1

Ultima actualizare:
Reporterul Click! a ascultat poveștile oamenilor care încearcă să supraviețuiască
Reporterul Click! a ascultat poveștile oamenilor care încearcă să supraviețuiască

Să fii bătrân în aceste vremuri de pandemie a ajuns o dramă. Vârsta, singurătatea și bolile au făcut ca mulți oameni în vârstă să fie în pericol să piardă războiul crunt pentru supraviețuire. În zona cu cele mai multe persoane peste 65 de ani din România, sectorul 1al Capitalei, reporterul Click! a participat la efortul autorităților de a ajuta oamenii în nevoie.

Pe 24 martie 2020, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a emis Ordonanța Militară nr 3, care prevedea că persoanele în vârstă de peste 65 de ani, considerate de specialiști cele mai vulnerabile în fața pandemiei de coronavirus, trebuie să stea în casă pentru a se proteja. Potrivit documentului, pensionarii au voie să iasă din casă între orele 11.00 și 13.00, pentru cumpărături. Nu este suficient, iar autoritățile locale, preoții și ONG-urile din toată țara au lansat multe inițiative menite să ajute persoanele din această grupă de risc să treacă peste pandemie. Una dintre cele mai ample și spectaculoase campanii de ajutorare se desfășoară în sectorul 1, autoritățile de aici îngrijindu-se atât de alimentația cât și de sănătatea pensionarilor.

”Dacă ești pensionar și te afli într-o situație grea îți vom aduce alimente de bază și produse de strict necesitate. Stai acasă și apelează 031.433.76.77”este anunțul primarului Dan Tudorache. Pensionarii au fost informați de program prin mii pliante distribuite la asociațiile de proprietari sau din casă în casă.


    Reporterul Click! a ascultat poveștile oamenilor care încearcă să supraviețuiascăFoto: Mihai Ionescu
Reporterul Click! a ascultat poveștile oamenilor care încearcă să supraviețuiascăFoto: Mihai Ionescu

Operatorii call center-ului special înființat la primărie preiau apelurile între orele 10.00 și 18.00, de luni până vineri și le transmit apoi echipelor de teren care de două ori pe săptămână duc ajutoarele care țin în viață bătrânii în nevoie. Este vorba de 20 de kg de produse de persoană. Este mai mult decât o rație de supraviețuire este tot ce trebuie, de la făină la paste, de la pate la mălai, de la orez la cașcaval, de la brânză topită la lapte, de la ouă la unt, ulei, salam, conserve cu ton, mazăre, fasole, fructe, zahăr, ciocolată.


    foto: Mihai Ionescu
foto: Mihai Ionescu

Printre cei 16 operatori care răspund la”telefonul durerii”s-a numărat zilele trecute și reporterul Click! Timp de câteva ore cât am stat în call center, soneria telefonului a sunat întruna iar la capătul firului oamenii implorau necontenit ajutorul. Fie că sunau pensionari, rudele lor sau vecini care știau un caz la limită, toți aveau povești emoționante. Cât de multă durere…A doua zi am fost pe teren, pentru a duce pachetele cu alimente. La ora 9.00 pe str. Nazarcea, alături de zeci de voluntari și salariați ai primăriei, reporterul Click! s-a echipat în costumul de protecție și a fost încadrat înt-o echipă de împărțit pachete alături de alți patru bărbați. Împreună cu Mihai, Iulian, Viorel și Gabi am primit o listă și am trecut la treabă.”Să vă dea Dumnezeu sănătate că ne ajutați să prindem și noi vara”, ne-a spus cu lacrimi în ochi Tanti Niculina de 79 de ani care locuiește singură într-un apartament dintr-un bloc de pe str. Edgar Quinet. Un etaj mai jos Viorica, de un leat cu vecina ei, se uită lung la noi, apoi la pachete.”Doamne chiar ați venit! Mă chinui cu aprovizionarea zilnică, toate s-au scumpit. Mi-ați dat o gură de oxigen”, zice într-un suflet bătrâna emoționată.

În sectorul 1 sunt 50.000 de pensionari cu vârsta peste 65 de ani

La câteva sute de metri distanță, la etajul 8 al unui bloc din zona Piața Revoluției găsim familia Buzle, Ioan și Doina, a căror viață a fost dată peste cap de pandemia nebună.”Nu am mijloace de subzistență, sunt pictor și am fost afectat rău de pandemie și restricțiile impuse. Am soția bolnavă la pat sunt fără resurse, stau și mă uit la geam cum trec zilele și aștept să treacă viața. Îmi luasem gândul și vă mulțumesc pentru acest ajutor picat la țanc”, ni se plânge Ioan Buzle în timp ce primește cele 40 de kg de produse. Nu s-a oprit din pictat și în așteptarea unor vremuri mai bune își vernisează singur expoziții pe pereții apartamentului. Pentru cei care se vaită că o duc greu, auziți ce spune bătrâna Elena Constantinescu de 76 de ani, care deși singură, bolnavă și fără putere nu și-a pierdut speranța.”Am emfizem pulmonar, probleme grave la glanda tiroidă, osteoporoză și nu am pe nimeni de aceea evit să ies. Ajutorul pe care mi-l dați astăzi îmi aduce aminte că există Dumnezeu”, ne dezvăluie pensionara. În sectorul 1 sunt 50.000 de pensionari cu vârsta peste 65 de ani, cel mai mare număr din Capitală. Sunt atât de multe cereri de ajutor încât din momentul apelului la call center-ul primăriei durează cam o săptămână până la livrarea celor 20 de kg de produse de persoană.

Citiți și

Persoanele de peste 65 de ani pot face cumpărături prin telefon și le sunt aduse acasă

Pensiile ar putea sosi mai devreme, înaintea sărbătorilor pascale

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net