Cum s-a ajuns ca în cârnații de Pleşcoi să fie folosită carne de oaie din Grecia sau Portugalia? Explicația oferită de producători

Este un preparat care se numără printre cele mai populare din țara noastră, iar gustul său unic este recunoscut chiar și dincolo de hotare. Însă, atunci când vom cumpăra acest produs tradițional data următoare, este posibil să avem parte de o surpriză neplăcută! Faimoșii cârnați de Pleșcoi sunt făcuți acum din carne de import, adusă din țări precum Grecia, sau Portugalia.

Cârnații de Pleșcoi sunt făcuți din carne de import
Cârnații de Pleșcoi sunt făcuți din carne de import

Avem norocul de a trăit într-o țară cu o climă temperată, un sol perfect pentru agricultură, cât și o tradiție îndelungată în ce privește creșterea animalelor. Din păcate, dacă vom privi la etichetele din magazine, vom vedea că cele mai multe fructe și legume din comerț sunt, acum, din import.

Iar acest fenomen a afectat și faimoșii cârnați de Pleșcoi, care, din cauza producției tot mai mici de carne din țara noastră, sunt nevoiți să se bazeze pe ingrediente din import. Numai în cursul anului trecut, țara noastră a importat 1.700 de tone de carne de oaie, din cauza producției scăzute provocate de pesta micilor rumegătoare, ce a afectat atât oile, cât și caprele.

Cârnații de Pleșcoi sunt făcuți din carne de import

Un producător din Buzău, care deține și atestat pentru faimoșii cârnați, a vorbit despre acest fenomen, cât și despre prețurile tot mai mari.

„E din ce în ce mai greu. În loc să luăm oi de la noi din zonă și de la noi din țară suntem nevoiți să luăm oaie de Spania, de Grecia, de Portugalia”, spune Constantin Frusinoiu, potrivit observatornews.ro. Iar potrivit acestuia, un kilogram de carne de oaie deja a ajuns să coste 24 de lei, lucru ce a ridicat și costul cârnaților de Pleșcoi.

Sute de mii de animale au fost sacrificate

Din cauza pestei micilor rumegătoare, producția internă a României a scăzut considerabil. Sute de mii de animale au fost sacrificate de-a lungul țării, mai ales în zone precum Constanța, Timiș, sau Tulcea.

„Cumpărătorii sunt conștienți că unele preparate pot fi produse cu carne din import, dar asta nu îi împiedică să le cumpere. Fiecare își alege produsele după propriile criterii, unii gustă înainte, alții merg pe încredere”, spune directorul DADR Buzău, Cosmin Florea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry și William în uniforme, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cetatea Enisala din Dobrogea Foto Ciprian Mihai Facebook
slabire pixabay jpg
slobozia locuinte pentru tineri FOTO Faceb/PM Feteşti
pensie jpg
hoteluri capsule jpg
Orasul Cluj Napoca, toamna  Foto Primăria Cluj Napoca Facebook (9) jpg
Stefan Tajti violonist jpg
pasaj Oradea PNRR jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net