Greșeala pe care o fac mulți șoferi fără să știe. Pot risca o amendă de 495 de lei și suspendarea permisului

Mulți șoferi trec pe culoarea galbenă a semaforului aproape zilnic, o practică riscantă și ilegală. Deși amenzile nu sunt foarte mari, acest comportament poate duce la suspendarea permisului într-o fracțiune de secundă.

Poliția suspendă permisul dacă treci pe roșu la semafor / foto: Pixabay
Poliția suspendă permisul dacă treci pe roșu la semafor / foto: Pixabay

Șoferii grăbiți adesea "forțează galbenul" fără să realizeze că acest lucru este ilegal și că pot fi sancționați. Conform legii, semnalul galben împreună cu cel roșu interzic trecerea.

Potrivit articolului 99 din OUG 195/2002 republicată, nerespectarea semnificației culorii galbene se sancționează cu o amendă între 330 și 495 de lei (2-3 puncte amendă). Jumătate din amenda minimă, adică 165 de lei, poate fi plătită în termen de 15 zile.

De la 1 ianuarie 2024, punctul de amendă a crescut de la 145 la 165 de lei. Anul trecut, amenda pentru aceeași abatere era între 290 și 435 de lei, iar jumătate din minim se putea plăti în termen de 15 zile pentru 145 de lei. Până în 2018, șoferii puteau plăti jumătate din minimul amenzii în 48 de ore de la primirea procesului-verbal.

Riscurile trecutului pe galben

În România, mulți șoferi nu respectă culoarea galbenă a semaforului. Motivele variază de la lipsa de atenție la viteză prea mare, ceea ce face dificilă oprirea în siguranță.

Această încălcare poate duce la blocarea intersecțiilor sau chiar la accidente. Poliția poate aplica sancțiuni suplimentare dacă stabilește că șoferul a încălcat regula și a provocat un incident.

Există situații în care șoferii pot trece pe galben fără să fie amendați, cum ar fi în cazuri de urgență sau când circulația este dirijată de un agent de poliție. De asemenea, semnalizarea pentru dreapta poate arăta galben intermitent, în timp ce semaforul pentru înainte și stânga este roșu.

Ce greșeală simplă te poate lăsa fără talonul de la mașină

Conform unei modificări a Codului Rutier din 2022, șoferii sunt obligați să mențină parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculelor, tractoarelor agricole sau forestiere permanent curate. Nerespectarea acestei obligații, care afectează vizibilitatea în timpul mersului, poate duce la sancțiuni.

Șoferii care nu respectă aceste prevederi riscă o amendă din clasa a III-a de sancțiuni. Aceasta include între șase și opt puncte de amendă.

Amenda variază între 990 și 1.320 de lei, având în vedere valoarea punctului de amendă de 165 de lei, aplicabilă de la începutul anului 2024, când salariul minim brut pe economie a ajuns la 3.300 de lei.

În România există cinci clase de amenzi. Primele patru clase se aplică persoanelor fizice, iar clasa a cincea se aplică persoanelor juridice.

Amenda maximă pentru persoanele fizice este de 3.300 de lei (20 de puncte de penalizare), în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă este de 16.500 de lei (100 de puncte de penalizare).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
image png
vouchere de vacanta jpg
1 maaaaaare Boieri cu iflic jpg jpeg
masina de spalat webp
image png
NUPO   regim de slabire (2) jpg
Dumitru Constantin Dulcan jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net