Guvernul a adoptat bugetul pe 2024. Care sunt cele mai importante măsuri care au fost luate

Guvernul României a adoptat bugetul pentru anul 2024 în cadrul unei ședințe pline de evenimente, care a debutat cu o întârziere de 9 ore. Premierul Marcel Ciolacu a provocat controverse prin afirmația: "O să facem un buget noaptea ca hoții", făcută înaintea începerii ședinței la ora 21:00. Deși controversată, declarația a reflectat natura modificărilor ce au urmat.

Marcel Ciolacu. Foto: captură video.
Marcel Ciolacu. Foto: captură video.

Cu promisiuni că există fonduri pentru creșterea pensiilor și a salariilor, fără introducerea unor taxe noi, guvernul a întâmpinat o opoziție hotărâtă, care a pregătit sute de amendamente pentru proiectul de buget. Chiar și cu critici venite din partea Consiliului Economic și Social, Consiliului Fiscal și mediului de afaceri, bugetul a fost adoptat.

Pe ce bază a fost construit bugetul

Bugetul a fost construit pe baza unei creșteri economice, clasată ca a doua cea mai mare din Europa, conform afirmațiilor premierului. În timpul ședinței de noapte, au avut loc corecții importante, inclusiv suplimentarea bugetului Ministerului Energiei pentru plata facturilor către furnizorii de energie și gaze.

Au fost aduse modificări salariului minim

De asemenea, au fost aduse modificări și salariului minim, eliminând riscul unei pierderi de aproximativ 80 de lei din venituri pentru angajații plătiți cu salariul minim pe economie, începând cu 1 ianuarie 2024. În plus, au fost renunțate la modificările propuse pentru programul Rabla clasic și panourile fotovoltaice, menținându-se sprijinul acordat de stat, fără a-l diminua.

Și pentru mașinile electrice se anunță schimbări semnificative

Pentru mașinile electrice, se anunță schimbări semnificative, cu eliminarea ecobonusurilor și ajustări ale ecotichetelor. Aceste schimbări vor afecta achizițiile de autovehicule electrice și hibrizi, cu un impact direct asupra industriei auto.

Criticile nu au întârziat să apară

Cu toate acestea, criticile nu au întârziat să apară, Consiliul Economic și Social reproșând Guvernului lipsa de transparență și expedierea unor acte de aproximativ 1200 de pagini pentru analiză în doar 24 de ore. De asemenea, au subliniat că majorarea salariilor pentru bugetari cu 5% nu acoperă inflația. Prin adoptarea acestei legi a bugetului de stat, Guvernul a distribuit fondurile statului și a stabilit majorarea salariilor pentru aleșii locali, primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți cu 5%

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net