Guvernul a blocat posturile, dar face angajări pe bandă

Aşa cum anunţase, Guvernul Ciucă a aprobat, în şedinţa de joi, blocarea angajărilor la stat de la 1 iulie, dar în bunul stil românesc au apărut şi excepţii. S-a decis continuarea procedurilor aflate în derulare pentru ocuparea posturilor pentru care au fost demarate deja concursuri. Aşa că, cine trebuie va fi angajat pe un post călduţ „la stat”.

Deși aparatul de stat este foarte stufos, în continuare se fac angajări. Foto: adevarul
Deși aparatul de stat este foarte stufos, în continuare se fac angajări. Foto: adevarul

Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administraţia publică a fost suspendată pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2022, dar se mai pot face angajări dacă sunt demarate deja concursuri. În acelaşi timp s-a dat o altă ordonanţă de urgenţă prin care se urgentează organizarea de concursuri-fulger, adică derulate în maxim două săptămâni, nu două luni.

Citește și: Noi propuneri fiscale din partea Guvernului Ciucă 

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, exact joi, în ziua aprobării OUG de suspendare a angajărilor, Ministerul Justiţiei a anunţat organizarea unui concurs pentru ocuparea a 114 posturi pentru consilier de probaţiune. Mai mult, în urmă cu o săptămână, acelaşi minister anunţase că Administraţia Naţională a Penitenciarelor scoate la concurs 62 de posturi vacante de conducere, de şef de tură.

Tot joi, Ministerul Afacerilor Externe a scos la concurs 23 de posturi de execuţie în domeniul Relaţii interinstituţionale, culturale şi comunicare. Acest demers are loc la doar câteva zile de când ziarul „Adevărul” a arătat că MAE are concursuri noi pentru nu mai puţin de 152 de posturi.

Ministerul Finanţelor a lansat şi el o serie de apeluri publice de depunere a dosarelor pentru concursuri, fiind disponibile 37 de posturi din mai multe direcţii, care aşteaptă să fie ocupate. La Ministerul Dezvoltării au fost scoase la concurs zilele acestea doar 13 posturi, dintre care două de şef serviciu.

Noi angajări şi la Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, care organizează concursuri pentru funcţiile vacante de ataşat pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Corpului Ataşaţilor pe Probleme de Muncă şi Sociale. Nu menţionează câte posturi, dar aflăm că e vorba de ţări ca Marea Britanie, Israel, Emiratele Arabe Unite, Austria, Franţa, Italia, Suedia, Germania. 

Vezi și: De ce s-a întâlnit Nicolae Ciucă cu Volodimir Zelenski

De asemenea, la Ministerul Transporturilor a fost lansat apelul pentru 11 funcţionari la Direcţia Generală Programe Europene Transport, tot de zilele acestea. Iar potrivit ultimei note de fundamentare a hotărârii de reorganizare a instituţiei, numărul celor care vin să lucreze pe PNRR ar trebui să fie de 69 de persoane, ceea ce înseamnă că, potrivit aritmeticii, încă peste 50 de persoane ar urma să completeze posturile vacante.

Nimic nu bate însă Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene care s-a reorganizat la finalul lunii mai, pentru a mări numărul posturilor cu 500. Cu toate acestea, la această instituţie încă nu au început concursurile-fulger pentru selecţie. Dar nu e timpul trecut!

Ciucă «sperie» preţurile cu «Ordonanţa speculei»

image

În faţa avalanşei scumpirilor la combustibil şi energie, guvernul Ciucă a contraatacat cum nu te-ai fi aşteptat. Cu „Ordonanţa speculei”! Documentul îşi propune să ajute organele de control să sancţioneze ”preţurile nesimţite” sau înţelegerile de tip cartel. ”Ordonanţa speculei” permite autorităţilor, în situaţii excepţionale, să intervină şi să corecteze în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii.

Ce înseamnă „situaţii excepţionale” sau care sunt bunurile al căror preţ va fi monitorizat, urmează a fi lămurit într-o lege următoare.

„Această ordonanţă nu este aplicabilă preţului produselor alimentare acum, pentru că nu trecem printr-o criză de o gravitate atât de mare, încât să se impună emiterea unei astfel de hotărâri de Guvern(…) Lista bunurilor ale căror preţuri vor fi monitorizate anti-speculă va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii sau ministere care au competenţă în materie, în funcţie evident de criza care va veni”, a precizat după şedinţa de guvern Dan Virgil Pascu, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei citat de news.ro.

El a subliniat că hotărârea de Guvern poate fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de 6 luni , care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de câte 3 luni.

Ajutoare pentru IMM-uri şi cultivatorii de struguri şi cartofi

O altă ordonanţă de urgenţă dată de Executiv se referă la ajutoare pentru IMM-uri, iar bugetul alocat este de 400 de milioane de euro după cum a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Marcel Boloş.

În sfârşit, Guvernul a aprobat în şedinţa de joi un program pentru ajutorarea cultivatorilor de struguri de masă, în valoare de 15 milioane de lei şi altul pentru cultivatorii de cartofi.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net