Investiția simplă prin care poți să-ți mărești veniturile. Faci un profit de 10% fără să ai griji
Inflaţia bate la uşă, iar economisirea banilor sub saltea devine tot mai puțin profitabilă. În timp ce dobânzile oferite de bănci sunt reduse, iar puterea de cumpărare a banilor se erodează, investitorii caută soluții mai avantajoase pentru a-și păstra și crește economiile. Cea mai recentă ofertă a Ministerului Finanţelor vine sub forma unor titluri de stat cu dobânzi tentante, dar specialiștii recomandă și investiții în acțiuni.
Investițiile în acțiuni și riscurile
Companiile din sectorul energetic sunt considerate unele dintre cele mai profitabile pentru investiții în acțiuni, cu randamente care depășesc adesea inflația. Cu toate acestea, aceste investiții vin și cu riscuri semnificative, iar potențialul de pierdere trebuie luat în considerare.
Profesorul în economie, Bogdan Glăvan, sugerează că investiția în acțiuni la companiile energetice ar putea fi o modalitate de a deveni părtași la profiturile acestora și, implicit, de a contracara efectele inflației.
Titlurile de stat: siguranță și dobânzi moderate
Pentru cei mai conservatori investitori, titlurile de stat rămân o opțiune sigură. Cu toate acestea, dobânzile oferite abia reușesc să acopere inflația. Oferta recentă a Ministerului Finanțelor vine cu dobânzi de peste 6%, dar chiar și acestea pot fi considerate relativ modeste în comparație cu potențialul de câștig oferit de alte instrumente financiare.
Cum să obții 500 de lei pe an
Un exemplu arată că cei care investesc 5.000 de lei în acțiuni la cea mai mare companie petrolieră din România ar putea obține un randament de peste 500 de lei pe an. În comparație, aceeași sumă investită în titluri de stat ar aduce între 300 și 350 de lei pe an, iar depozitele bancare ar aduce un profit puțin peste 250 de lei.
Specialiștii în economie sugerează că, pe lângă acțiuni și titluri de stat, și investițiile în imobiliare ar putea fi o opțiune interesantă. Cu reducerea dobânzilor pentru credite prognozată pentru viitorul apropiat, cererea pentru locuințe ar putea crește, ceea ce ar putea duce la o creștere a prețuri.