Incredibil ce a scos la iveala Dunarea. Pericol uriaș pentru pentru comunitățile din apropiere

Ultima actualizare:

În urma unei secete severe ce a lovit Europa de Est în lunile iulie și august, nivelul Dunării a scăzut dramatic, scoțând la iveală o pagină uitată din istoria celui de-al Doilea Război Mondial. În apropierea orașului-port Prahovo din Serbia, au fost descoperite epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, care au fost scufundate în timpul retragerii trupelor germane din fața sovieticilor în 1944.

Dunărea. Foto: AFP
Dunărea. Foto: AFP

Aceasta nu este prima dată când Dunărea dezvăluie astfel de relicve istorice, dar fiecare astfel de descoperire vine cu propriile provocări și pericole, având în vedere încărcătura explozivă a acestor epave. Navele, parte din flota de la Marea Neagră a Germaniei naziste, au fost distruse de propriii comandanți pentru a împiedica sovieticii să le captureze. Cu toate acestea, ele continuă să afecteze navigația pe Dunăre, mai ales în perioadele de secetă severă, când nivelul apei scade sub limitele normale.

Epavele de la Prahovo – o amenințare latentă

Epavele dezvăluite de Dunăre în Serbia, de-a lungul albiei fluviului, se află într-o stare de degradare avansată. Unele dintre ele încă păstrează turete, punți de comandă, catarge și carene strâmbe, oferind o imagine macabră a distrugerilor de război. Navele reprezintă nu doar o relicvă istorică, ci și un pericol potențial pentru traficul fluvial. Aceste epave pot bloca circulația navală în zonele cu apă scăzută, complicând și mai mult navigația pe Dunăre.

Seceta a dus la scăderea semnificativă a nivelului apei în Dunăre, iar navele rămase din timpul războiului au fost scoase la lumină, dând astfel ocazia istoricilor și cercetătorilor să studieze aceste relicve. Cu toate acestea, problema majoră rămâne: epavele încărcate cu explozivi. Navele ar putea reprezenta un pericol nu doar pentru navigație, ci și pentru comunitățile din apropiere, în cazul în care munițiile nu sunt manevrate corespunzător.

Descoperiri similare și în alte părți ale Dunării

Nu doar în Serbia au fost scoase la suprafață nave din timpul războiului. În Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, aproape de Mohacs, alte patru nave vechi de dinainte de 1950 au ieșit la iveală, pe măsură ce nivelul Dunării a scăzut la 1,5 metri. Această secțiune a fluviului este cunoscută pentru epavele sale, dar și pentru interesul pe care îl stârnește în rândul turiștilor și pasionaților de istorie.

Endre Sztellik, paznic în Parcul Național Dunăre-Drava, a declarat că o parte din epave sunt într-o stare avansată de degradare, în mare parte din cauza curiozității oamenilor care iau bucăți din ele ca suveniruri. „Ceea ce este vizibil, un lucru nefericit, este că epava se diminuează pe măsură ce oamenii sunt interesați de ea și bucăți din ea dispar”, a spus Sztellik.

Impactul schimbărilor climatice

Seceta severă din această vară a adus nivelul Dunării la un minim istoric. În Budapesta, nivelul apei a ajuns la doar 1,17 metri, un record apropiat de minimul din octombrie 2018, când fluviul a atins 0,4 metri. Aceste fluctuații de nivel, cauzate de seceta extremă și de valurile de caniculă, au impact major nu doar asupra economiei regiunii, dar și asupra ecosistemului și culturilor agricole.

Serviciul european pentru climă Copernicus a raportat că Europa de Est se confruntă cu „condiții secetoase critice, care afectează culturile și vegetația”. Seceta afectează grav și alte râuri importante din Europa, cum ar fi Vistula în Polonia, unde nivelul apei a scăzut atât de mult încât a lăsat la vedere bancuri de nisip și a permis chiar traversarea sa de către animale sălbatice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
partie fara zapada  jpg
Drumul Vinului FOTO Visit Timiș
adriean videanu facebook jpg
insula testoaselor jpg
diferenta dintre vreme si clima jpg
Lina Medina 2 jpg
bataie intre doctorite jpg
muraturi freepik png
image
actualitate.net
image
actualitate.net