Îngrijorător! România, pe primul loc în UE la numărul de mame sub 15 ani
În mod normal, primul loc este onorant și aduce numai satisfacții! Nu și de data aceasta, când România se află în fruntea clasamentului la adolescente cu vârste până în 15 ani care au devenit mame, în cursul anului 2020, în statele UE.
Nu este nimic de laudă, ci de-a dreptul îngrijorător! Dacă din numărul total de nașteri pe anul 2020, în statele din Uniunea Europeană, țara noastră are un procent de 5 la sută, nu la fel stau lucrurile și la nașterile în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani. Potrivit Eurostat, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, ceea ce înseamnă că țara noastră ocupă locul 1.
Astfel, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene), potrivit Organizației Salvaţi Copiii.
Top 3 județe: Mureș, Bihor, Dolj
Judeţele cu cele mai multe naşteri în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani sunt Mureş (63) , Bihor (52) şi Dolj (40). La polul opus, judeţul cu cele mai puţine naşteri în rândul fetelor foarte tinere este Gorj, unde 4 adolescente cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în anul 2020. În Mehedinţi, Tulcea şi Brăila s-au înregistrat, în perioada de referinţă, câte 6 naşteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare, în timp ce în Vâlcea, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud câte 7 fete care au devenit mame înainte de 15 ani.
Salvaţi Copiii a demarat Caravana medicală, care se desfăşoară în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale”. Acest proiect şi-a propus să ajungă la Braşov, Iaşi şi Constanţa, urmărind să îmbunătățească starea de sănătate pentru aproximativ 2500 de fete şi femei în timpul sarcinii şi să reducă numărul cazurilor de mortalitate infantilă.
Caravana medică, în Constanța
Caravana medicală a ajuns, în zilele de 7 şi 8 mai, în zonele defavorizate din judeţul Constanţa, unde 700 de fete şi femei vulnerabile beneficiază de servicii socio-medicale. Sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială şi asistenţă pediatrică.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro