Ministrul Sorin Cîmpeanu: "Este nevoie de educație sexuală pentru copii, dar și de educație parentală"

Ultima actualizare:

    Sorin Cîmpeanu, ministrul Educațieifoto: Inquam Photos
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educațieifoto: Inquam Photos

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că este nevoie de educaţie sexuală, dar şi de educaţie parentală, menţionând că o strategie în acest sens a fost lansată în 2018 şi nu ştie de ce a fost oprită.

Întrebat, joi seară, la B1 Tv, cum ar trebui tranşată problema privind educaţia sexuală, Cîmpeanu a replicat: "Se poate tranşa cu înţelepciune şi cunoscând mai cu seamă realităţile". El a menţionat, în acest context, că o învăţătoare din Sibiu i-a relatat că mai toţi elevii pe care îi are dorm în aceeaşi cameră cu părinţii şi fraţii mai mari "şi acolo se întâmplă toate lucrurile".

Cîmpeanu: "N-are rost să mai încercăm să mai mascăm lucruri care sunt evidente"

"Acolo avem, într-adevăr, acele mame extrem de tinere, acolo avem o lipsă de educaţie sexuală atât la nivelul elevilor, dar şi la nivelul părinţilor, pentru că, am spus, strategia aceea de educaţie parentală lansată în anul 2018 era binevenită, nu ştiu de ce am oprit-o. Deci e nevoie de educaţie sexuală", a explicat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă disciplina ar trebui să se numească educaţie sexuală, Cîmpeanu a afirmat: "Nu numai pe palierul ăsta, dar pe multiple paliere, n-are rost să mai încercăm să mai mascăm lucruri care sunt evidente. Că am văzut, a venit pandemia, le-a pus sub lumina reflectoarelor pe toate acele probleme cronice pe care am încercat să le cosmetizăm şi am văzut dintr-o dată şi mai mult decât era cât de grave sunt. N-are rost să mascăm acele probleme".

El a afirmat că programa pentru educaţie sanitară o cunoaşte şi "ea are toate acele lucruri necesare". "A fost surprinzător chiar şi pentru mine, atunci când am analizat programa şi am ajuns la clasa a XI-a, am zis: uau, deci acolo este chiar totul. Doar că este o disciplină opţională, care se numeşte altfel, care este făcută de 3, 4, 5, 6 la sută dintre elevi, optează pentru acea disciplină, şi care nu sunt absolut sigur că se face în toate şcolile aşa cum ar trebui să se facă", a adăugat ministrul. Referitor la faptul că părinţii trebuie să-şi dea acordul pentru ca elevii să studieze această disciplină, Cîmpeanu a arătat: "De asta e nevoie şi de educaţie parentală".

România are cel mai mare număr de mame minore din Europa

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, luni, că legea privind educaţia la sănătate, inclusiv educaţia sexuală, retrimisă de către preşedintele Klaus Iohannis spre reexaminare Parlamentului nu oferă posibilitatea copiilor cei mai vulnerabil să beneficieze de astfel de ore decât dacă părintele îşi dă acordul în acest sens. Liderul USR PLUS a adăugat că este "o lege medievală” care obligă în continuare "generaţii de tineri şi tinere să facă lecţia de educaţie sexuală în spatele şcolii sau în toaletă”. USR PLUS este singurul partid parlamentar care susţine reexaminarea legii care vizează şi educaţia pentru sănătate în şcoli, reexaminare cerută de preşedintele Klaus Iohannis în luna noiembrie a anului trecut.

România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, peste 700 de fete cu vârste sub 15 ani devenind mame, cea mai mare incidenţă şi mortalitate din cauza cancerului de col uterin din UE, iar unul din patru tineri a contractat o boală cu transmitere sexuală. O cercetare din 2015 arată că lipsa educaţiei sexuale costă România circa 33 de milioane de euro pe an, conform sursei menţionate.

Citește și:

Educația sexuală se va preda în școli sub o altă denumire. Părinții trebuie să-și dea acordul

Educaţia sexuală a tinerilor în perioada interbelică

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net