Ministrul Sorin C├«mpeanu: "Este nevoie de educa╚Ťie sexual─â pentru copii, dar ╚Öi de educa╚Ťie parental─â"

sorin cimpeanu jpeg
Sorin C├«mpeanu, ministrul Educa╚Ťieifoto: Inquam Photos

Ministrul Educa┼úiei, Sorin C├«mpeanu, afirm─â c─â este nevoie de educa┼úie sexual─â, dar ┼či de educa┼úie parental─â, men┼úion├ónd c─â o strategie ├«n acest sens a fost lansat─â ├«n 2018 ┼či nu ┼čtie de ce a fost oprit─â.

├Äntrebat, joi sear─â, la B1 Tv, cum ar trebui tran┼čat─â problema privind educa┼úia sexual─â, C├«mpeanu a replicat: "Se poate tran┼ča cu ├«n┼úelepciune ┼či cunosc├ónd mai cu seam─â realit─â┼úile". El a men┼úionat, ├«n acest context, c─â o ├«nv─â┼ú─âtoare din Sibiu i-a relatat c─â mai to┼úi elevii pe care ├«i are dorm ├«n aceea┼či camer─â cu p─ârin┼úii ┼či fra┼úii mai mari "┼či acolo se ├«nt├ómpl─â toate lucrurile".

Cîmpeanu: "N-are rost să mai încercăm să mai mascăm lucruri care sunt evidente"

"Acolo avem, ├«ntr-adev─âr, acele mame extrem de tinere, acolo avem o lips─â de educa┼úie sexual─â at├ót la nivelul elevilor, dar ┼či la nivelul p─ârin┼úilor, pentru c─â, am spus, strategia aceea de educa┼úie parental─â lansat─â ├«n anul 2018 era binevenit─â, nu ┼čtiu de ce am oprit-o. Deci e nevoie de educa┼úie sexual─â", a explicat ministrul Educa┼úiei.

├Äntrebat dac─â disciplina ar trebui s─â se numeasc─â educa┼úie sexual─â, C├«mpeanu a afirmat: "Nu numai pe palierul ─âsta, dar pe multiple paliere, n-are rost s─â mai ├«ncerc─âm s─â mai masc─âm lucruri care sunt evidente. C─â am v─âzut, a venit pandemia, le-a pus sub lumina reflectoarelor pe toate acele probleme cronice pe care am ├«ncercat s─â le cosmetiz─âm ┼či am v─âzut dintr-o dat─â ┼či mai mult dec├ót era c├ót de grave sunt. N-are rost s─â masc─âm acele probleme".

El a afirmat c─â programa pentru educa┼úie sanitar─â o cunoa┼čte ┼či "ea are toate acele lucruri necesare". "A fost surprinz─âtor chiar ┼či pentru mine, atunci c├ónd am analizat programa ┼či am ajuns la clasa a XI-a, am zis: uau, deci acolo este chiar totul. Doar c─â este o disciplin─â op┼úional─â, care se nume┼čte altfel, care este f─âcut─â de 3, 4, 5, 6 la sut─â dintre elevi, opteaz─â pentru acea disciplin─â, ┼či care nu sunt absolut sigur c─â se face ├«n toate ┼čcolile a┼ča cum ar trebui s─â se fac─â", a ad─âugat ministrul. Referitor la faptul c─â p─ârin┼úii trebuie s─â-┼či dea acordul pentru ca elevii s─â studieze aceast─â disciplin─â, C├«mpeanu a ar─âtat: "De asta e nevoie ┼či de educa┼úie parental─â".

România are cel mai mare număr de mame minore din Europa

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, luni, c─â legea privind educa┼úia la s─ân─âtate, inclusiv educa┼úia sexual─â, retrimis─â de c─âtre pre┼čedintele Klaus Iohannis spre reexaminare Parlamentului nu ofer─â posibilitatea copiilor cei mai vulnerabil s─â beneficieze de astfel de ore dec├ót dac─â p─ârintele ├«┼či d─â acordul ├«n acest sens. Liderul USR PLUS a ad─âugat c─â este "o lege medieval─âÔÇŁ care oblig─â ├«n continuare "genera┼úii de tineri ┼či tinere s─â fac─â lec┼úia de educa┼úie sexual─â ├«n spatele ┼čcolii sau ├«n toalet─âÔÇŁ. USR PLUS este singurul partid parlamentar care sus┼úine reexaminarea legii care vizeaz─â ┼či educa┼úia pentru s─ân─âtate ├«n ┼čcoli, reexaminare cerut─â de pre┼čedintele Klaus Iohannis ├«n luna noiembrie a anului trecut.

Rom├ónia are cel mai mare num─âr de mame minore din Europa, peste 700 de fete cu v├órste sub 15 ani devenind mame, cea mai mare inciden┼ú─â ┼či mortalitate din cauza cancerului de col uterin din UE, iar unul din patru tineri a contractat o boal─â cu transmitere sexual─â. O cercetare din 2015 arat─â c─â lipsa educa┼úiei sexuale cost─â Rom├ónia circa 33 de milioane de euro pe an, conform sursei men┼úionate.

Citește și:

Educa╚Ťia sexual─â se va preda ├«n ╚Öcoli sub o alt─â denumire. P─ârin╚Ťii trebuie s─â-╚Öi dea acordul

Educaţia sexuală a tinerilor în perioada interbelică

FotoJet jpg
florin salam jpeg
FotoJet (2) jpg
andrew tate 1 PNG
FotoJet (1) jpg
David Popovici castiga proba de 50m liber la campionatele europene de inot LEN European Aquatics in Otopeni Ilfov 8 iulie 2022 FOTO Inquam Photos / George Calin
257632721 283109130493372 5231993439749515723 n jpg
Reynolds si sotia lui jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 14 august sf proroc miheia png
1 Uttam Parmar jpg
functionar banca jpeg
Campaniile lui Mihai Viteazul jpeg
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
bani banca bancnote jpeg