Legea așteptată de românii care stau la bloc, aprobată. Camera Deputaților şi-a dat acordul

Cei care locuiesc la bloc vor avea parte de o lege care va fi în favoarea lor. Aceasta a fost deja adoptată de Camera Deputaților. Propunerea prevede că pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor să fie folosiţi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, şi mai puţini din bugetele locale sau cele ale asociaţiilor de proprietari. 

Lege nouă pentru cei ce locuiesc la bloc Foto: Pexels
Lege nouă pentru cei ce locuiesc la bloc Foto: Pexels

Despre ce Ordonanță de urgență este vorba 

Deputații au aprobat, în mod decizional, proiectul care validează ordonanța de urgență 179/2022, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Proiectul de lege vizează adaptarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 referitoare la creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, cu scopul de a aloca o proporție mai mare, respectiv 90%, din fondurile europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Ce prevede propunerea legislativă

Acest lucru urmează să reducă dependența de bugetele locale sau de fondurile asociațiilor de proprietari. Așadar, proiectul de lege propune, prin crearea unor excepții în cadrul legislației existente, să permită finanțarea unor intervenții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, pentru perioada 2021 – 2027, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii de Coeziune. Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat pe 15 februarie 2023, iar decizia Camerei a fost una decisivă, legea fiind trimisă spre promulgare, potrivit news.ro.

Reguli la bloc și casă 2024

Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate.

Prin urmare, cei care, spre exemplu, utilizează bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendați cu cel puțin 4.000 de lei.

Ai obligația să anunți dacă găzduiești pe cineva 

 Cei care locuiesc în apartamente au obligația de a anunța dacă găzduiesc pe cineva în casă pentru o perioadă mai mare de 15 zile. Există români care aleg să nu declare toate persoanele care locuiesc într-un apartament pentru a plăti o sumă mai mică de întreținere. Totuși, această practică este ilegală, conform legii. 

Ce trebuie să iei în considerare dacă îți renovezi apartamentul 

Din 2024, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan tristă, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
hotel central macao jpg
geanta telina moschino jpg
sara joel dansatoare bara instagram jpg
Kate Middleton, Prințul William  foto   Profimedia jpg
traditii romanescu jpg
image png
nichita stanescu jpg
Comuna Isaccea 0224 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net