Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum! Sumele fabuloase furate de la buget

Ultima actualizare:

Fostul președinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, în dosarul Tel Drum. Dragnea se confruntă cu acuzații grave, cum ar fi constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și altele. 

Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA
Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA

Liviu Dragnea a ieșit din închisoare în 2021, unde a stat doi ani pentru Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. În prezent, fostul lider PSD riscă să revină din nou în închisoare, după ce DNA-ul a decis să-l trimită în judecată în dosarul Tel Drum, deschis în 2017. Potrivit ultimelor informații, dosarul este unul foarte stufos ce conține 770 volume de probe și un rechizitoriu de 1.400 de pagini. 

Citește și: Fosta logodnică a lui Dragnea își serbează ziua de naștere. Cum arată Irina la 10 luni de la despărțire

Alături de Dragnea au mai «căzut» și alte opt persoane, membrii ai Consiliului Județean Teleorman, persoane fizice, dar și instituția Tel Drum. 

Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu,  instigare la prezentarea unor documente sau declarații false, în scopul obținerii de fonduri europene. Fostul PSD-ist a pus la cale un grup infracțional organizat, alcătuit din membrii ai administrației locale și oameni de afaceri, în scopul obținerii unor sume importante din proiectele finanțate din bani europeni și fonduri naționale. 

Nu rata nici: Președintele organizației de tineret APP, Ana Maria Ioniță, a demisionat din partid: „M-am dezis de Codrin Ștefănescu”

Cum a prejudiciat Dragnea bugetul României cu 31.343.799 de lei

Potrivit DNA, Liviu Dragnea a prejudiciat bugetul României cu 31.343.799 lei, în beneficul firmei SC Tel Drum SA.

O modalitate prin care în buzunarul lui Dragnea au ajuns bani grei de la buget, a fost adjudecarea ilegală de către firma Tel Drum a unui contract de construire a 55 de km de drum în zona Teleorman, județul Dolj. Din suma pe care a încasat-o firma fostului PSD-ist, 13.772.603 de euro proveneau din fonduri europene. 

Află și: Liviu Dragnea, dat afară din Alianța pentru Patrie de către Codrin Ștefănescu: „Știm cu toții că fătuca aia este iubita lui!"

„În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene”, au declarat procurorii, potrivit Digi 24

Care au fost complicii lui Dragnea în dosarul Tel Drum ?

Pentru a se asigura că SC Tel Drum SA va câștiga licitația, Liviu Dragnea a apelat la doi funcționari publici din Consiliul Județean Teleorman, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, care l-au ajutat să modifice în mod ilegal proiectul tehnic. 

De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea. Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferența dintre prețul ofertat de Tel Drum SA și prețul cel mai mic ofertat), 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat). Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și concomitent beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei.

În ceea ce privește infracțiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul ”Reabilitarea drumului județean DJ 506, paguba reținută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei. În plus, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operațiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit”, mai notează procurorii DNA.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net