Locuiești cu chirie, iar proprietarul îți face zile fripte? Uite care îți sunt drepturile

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Aproape că nu există chiriași care să nu intre în conflict cu proprietarul din te-miri-ce motive. Susținând că e casa lor și au tot dreptul, proprietarii recurg de multe ori la abuzuri asupra chiriașilor. Numai că și aceștia au drepturile lor, stabilite clar de lege.

Ai închiriat o locuință, iar relația cu proprietarul nu este una tocmai bună. Trebuie să știi că legea e de partea ta chiar dacă locuiești acolo fără forme legale. Proprietarul nu poate nici măcar să intre în inspecție în casă fără acordul chiriașilor. Mulți proprietari își hărțuiesc chiriașii cu vizite pe nepusă masă, motivând că este casa lor și au tot dreptul, însă avocații spun că astfel de inspecții nu sunt numai nepotrivite, dar și ilegale.

Ca să intre în locuința închiriată, proprietarul are nevoie de acordul chiriașului. În caz contrar, nu poate intra decât cu decizie judecătorească!

Atunci când închiriază, proprietarul renunță la folosința locuinței și o cedează, contra unui preț (chiria), chiriașului. Din asta decurge însă o consecință importantă, subliniată și de Codul civil: proprietarul renunță la posibilitatea sa de a intra în locuința închiriată oricând dorește și fără acordul chiriașului.

"La închirierea unui imobil de către proprietar, acesta cedează folosința imobilului, adică o înstrăinează pe o perioadă de tmp, încasând pentru asta prețul, adică chiria. Contractul de închiriere este, în esență, o vânzare a folosinței pe termen limitat. Când vinzi ceva, nu mai ai. Nu poate avea folosința și proprietarul, dar și chiriașul, așa încât trebuie înțeles clar că a avea drept de proprietate, uzufruct etc. nu înseamnă că poți intra acolo oricând. Nu mai e folosința ta, cât timp ai dat-o altcuiva. Nu se pot avea amândouă", explică avocata Liliana Grădinaru, pentru avocatnet.ro.

Potrivit legii, un chiriaș hărțuit are dreptul să denunțe contractul respectiv pe motiv că nu beneficiază de folosința locuinței așa cum trebuie. În termeni mai duri, explică avocații, a intra în locuința chiriașului fără acordul său și fără să fie vorba de o situație excepțională înseamnă violare de domiciliu.

Un alt aspect important, pe care mulți nu îl cunosc, este că proprietarul nu poate să dea afară un chiriaș decât în două moduri: amiabil, în urma înțelegerii dintre proprietar și chiriaș, sau cu ajutorul unei hotărâri judecătorești de evacuare.

Chiar dacă șederea chiriașului e doar una de fapt, neexistând un contract între el și proprietar, tot este protejată de lege. "Ce înseamnă «de fapt»? Înseamnă că nu este necesar niciun document, nu este necesară nicio hârtie, niciun contract sau viză de reședință ori stabilire legală de domiciliu pentru ca un chiriaș să dovedească asta. De fapt, înseamnă că ne referim la folosirea locuinței ca domiciliu, nu la legalitatea folosirii lui. Așa fiind lucrurile, chiar folosința ilegală a unui spațiu cu destinația de locuință este protejată de lege, evacuarea obținându-se la fel, amiabil sau prin instanță", a explicat Liliana Grădinaru. Practic, doar judecătorul poate stabili dacă șederea respectivului în locuință e în afara legii și el trebuie evacuat. Nu poliția, nu altcineva!

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net