Locuiești la bloc? Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie 2023

Ultima actualizare:

Locatarii care beneficiază de căldură în sistem centralizat, sau paușal, nu mai au de ales și vor fi nevoiți să monteze repartitoare pe fiecare calorifer pentru a măsura consumul de energie termică, individual, pe întreaga locuință.

Repartitoarele înregistrează consumul real de energie termică, scutind anumite cheltuieli
Repartitoarele înregistrează consumul real de energie termică, scutind anumite cheltuieli

Cât costă instalarea dispozitivelor?

Măsura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2023. Doar în București sunt peste 275.000 de proprietăți, apartamente sau garsoniere, care nu sunt dotate cu repartitoare, transmite Digi24.ro

În cazul unui refuz, proprietarii vor risca amenzi de până la 1.000 de lei. Totuși, repartitoarele de căldură înregistrează consumul real de energie termică, aferent fiecărei locuințe, fiind posibile și anumite economii. Nu este cazul celor cu apartamente sau garsoniere amplasate la ultimele etaje ale blocurilor, unde pierderile de energie terică sunt enorme, comparativ cu cele de la etajele inferioare.

Citește și: Locuiești la bloc? Trebuie să schimbi repartitoarele de energie termică

Rămâne, astfel, costul achiziției și al montajului. Costul unui astfel de dispozitiv începe de la 70 de lei cu TVA, iar montajul unui repartitor și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică poate să fie, cel puțin, 120 de lei.

Astfel, proprietarii trebuie să înmulțească costul individual al aparatului și al instalării cu numărul caloriferelor din casă. Din 2027, legea va impune instalarea exclusivă a repartitoarelor ce pot tranbsmite datele, de la distanță, așa că mare atenție la dispozitivele alese, în 2023, cele cu citire directă fiind valabile doar patru ani.

Concret, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Vezi și: Facturi colosale la energia electrică, din cauza softurilor furnizorilor! Cand se va întâmpla

Repartitoarele de căldură măsoară temperatura caloriferului și pe cea ambientală. Dispozitivele utilizează un algoritm care măsoară cele două valori, astfel încât pot determina, printr-o ecuație, cantitatea precisă de energie termică utilizată pentru încălzirea locuinței.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net