Lucrări de modernizare, așteptate de decenii, în ținutul care cândva a fost cel mai sălbatic și spectaculos din România

În inima Munților Retezat, un ținut considerat cândva unul dintre cele mai sălbatice și neatinse locuri din România, va deveni mai accesibil datorită modernizării unui drum spectaculos. Drumul Județean 685, care leagă localitatea Râu de Mori de Lacul Gura Apelor, va intra în șantier în următoarele zile. Acest proiect ambițios de modernizare va facilita accesul turiștilor în Parcul Național Retezat, oferindu-le șansa de a explora o zonă renumită pentru peisajele sale sălbatice și natura nealterată.

Valea Râului Retezat.
Valea Râului Retezat.

Lucrările de modernizare, așteptate de decenii

După mai bine de cinci decenii în care acest drum a rămas în mare parte nemodernizat, Consiliul Județean Hunedoara a anunțat că lucrările de reabilitare sunt pe cale să înceapă. Proiectul, finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, se ridică la aproape 70 de milioane de lei și va cuprinde modernizarea unui tronson de 25 de kilometri, de la Râu de Mori până la barajul Gura Apelor.

Administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, a declarat că lucrările vor începe dinspre coronamentul barajului și vor continua în jos, către Râu de Mori. Modernizarea acestui drum va deschide o nouă poartă pentru turiștii care doresc să exploreze frumusețile Munților Retezat, dar și să înțeleagă istoria bogată a acestor locuri.

Șoseaua prin defileul Retezatului – un drum spre inima munților

Șoseaua urcă până la 1.000 de metri altitudine, oferind o priveliște uimitoare asupra defileului Râului Mare. Traseul de pe Valea Râului Mare a fost inițial construit în anii ’70, pentru a permite accesul utilajelor și muncitorilor implicați în construirea barajului Gura Apelor, unul dintre cele mai impresionante proiecte hidroenergetice din România.

Înainte de construirea barajului și a lacului de acumulare, această zonă era cunoscută pentru sălbăticia sa neîngrădită. Râurile care brăzdau versanții munților Retezat, Țarcu și Godeanu formau un peisaj sălbatic și spectaculos, iar puțini turiști se aventurau pe vechile poteci montane care străbăteau această regiune. Aici, natura era la ea acasă, iar accesul uman era limitat, scriu cei de la Adevărul.

Gura Apelor, o capodoperă inginerească într-un ținut sălbatic

Unul dintre punctele centrale ale traseului este barajul Gura Apelor, o structură masivă de anrocamente care se ridică la aproape 170 de metri înălțime. Lacul de acumulare, format de acest baraj, acoperă o suprafață de aproximativ 420 de hectare și are o adâncime maximă de peste 160 de metri. Acest loc, odată sălbatic și nealterat, a devenit acum o atracție atât pentru pasionații de natură, cât și pentru cei interesați de inginerie.

De la baraj, turiștii pot continua călătoria pe un drum forestier spre Poiana Pelegii, un punct de plecare spre unele dintre cele mai frumoase trasee montane din Retezat, incluzând lacul glaciar Bucura. De asemenea, un alt drum forestier înconjoară lacul și oferă acces la poteci care duc spre Vârful Gugu din Munții Godeanu.

Deși modernizarea drumului va aduce mai mulți turiști în zonă, protecția naturii rămâne o prioritate. Parcul Național Retezat este renumit pentru Rezervația Științifică Gemenele, o zonă strict protejată de aproape 2.000 de hectare, unde accesul este interzis pentru a păstra ecosistemul nealterat.

Această regiune a fost protejată încă din anii ’50, când au fost interzise activitățile umane precum pășunatul și tăierea copacilor. Astfel, a rămas unul dintre cele mai sălbatice locuri din România, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi o natură autentică, nealterată de intervenția omului.

Un viitor pentru turismul montan în Retezat

Modernizarea drumului DJ 685 reprezintă o oportunitate de a dezvolta turismul în această regiune extraordinară, făcând-o mai accesibilă și mai atractivă pentru călătorii dornici de aventură. În același timp, este important ca această dezvoltare să fie însoțită de măsuri stricte de protecție a mediului, pentru a menține echilibrul fragil dintre om și natură.

Astfel, șoseaua care se construiește prin defileul Retezatului nu doar că va facilita accesul la unele dintre cele mai frumoase locuri din România, dar va oferi și o experiență unică celor care doresc să descopere frumusețea sălbatică a acestui colț de rai.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net