Unde se află Vama Veche dintre munți. Locul, știut doar de anumiți oameni, se ascunde printre lacuri și cascade

Ultima actualizare:

Vama Veche nu mai este doar o destinație de litoral, ci o experiență ce se regăsește acum într-un loc mai puțin cunoscut, între munții Vâlcii, pe Valea Oltului, la marginea unui orășel discret.

Festivalul de la Brezoi / foto: Gazeta de Sud
Festivalul de la Brezoi / foto: Gazeta de Sud

Brezoi este numele acestui loc, unde, în fiecare vară, mii de oameni se adună pentru a se bucura de un festival de blues de renume. Nu doar muzica atrage vizitatori, ci și peisajele spectaculoase ale Văii Lotrului, care ascunde între munți lacuri, cascade și sate uitate de timp, se arată într-un reportaj Pro TV.

Turiștii pot experimenta cum e să dormi într-o odaie veche oltenească

Pe aceste meleaguri împădurite, încă mai poți găsi vechi odăi oltenești, asemenea celor în care trăiau localnicii cu secole în urmă.

Mircea Onică, unul dintre localnici, estimează că mai există peste 40 de astfel de case, însă multe sunt pe cale să se prăbușească din cauza lipsei de întreținere.

El însuși a moștenit o astfel de casă și, având un cal, a decis să ofere turiștilor experiențe autentice, purtându-i prin pădurile înconjurătoare.

În timp, Mircea a reușit să-și extindă activitatea, creând o mică herghelie și construind câteva spații de cazare rustice, precum o colibă și un pătuț, pentru oaspeții dornici să învețe să călărească.

Anca Bădescu, o turistă, descrie locuințele simple: o colibă cu un pat, un dulap mic și o sobă care încălzește surprinzător de bine în timpul iernii. Vara, răcoarea și liniștea te invită să te relaxezi până la prânz, când începe aventura pe cal.

Turiștii iubesc liniștea din munți

La gospodăria lui Onică, viața curge într-un ritm molcom, iar turiștii sunt invitați să participe la treburile zilnice, precum strângerea fânului. Nu este nevoie să ai experiență în călărie; caii știu drumul prin păduri, iar excursiile pot dura de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de dorința și rezistența fiecărui călător.

„Suntem de-ai locului, știm toate potecile și cotloanele pe aici”, spune Mircea Onică, ghidul acestor excursii. „Nu există un traseu fixat. Totul se adaptează din mers.” Serile se încheie cu focuri de tabără și gătit împreună, fiecare contribuind cum poate.

O astfel de experiență costă 400 de lei pe zi, incluzând cazarea în condiții rustice, mesele, caii și ghidajul.

Mulți turiști vin doar pentru a se bucura de frumusețea naturii. Pe Lotru și afluenții săi, există șapte lacuri de acumulare, de o frumusețe aparte, unde vile și pensiuni au început să răsară de-a lungul malurilor.

Maria și Alexandru Ciutina, antreprenori trecuți de 60 de ani, au fost printre primii care au deschis o pensiune în zonă, dar acum o scot la vânzare, neavând cui să o lase mai departe. „Dacă aș fi mai tânără, aș păstra-o”, mărturisește Maria Ciutina.

Valea Lotrului, un loc spectaculos

Valea Lotrului este faimoasă și pentru defileele spectaculoase săpate de râurile din zonă, cu cascade răcoroase și pitorești, cum ar fi Scoruș, Lotrișor, Vultureasa și Apa Spânzurată.

„Pe aceste stânci abrupte se găsesc o multitudine de flori, arbori și arbuști, unele chiar formând păduri întregi care parcă se agață de munte”, explică Pavel Prundurel, directorul Parcului Național Cozia. „Fiecare pas dezvăluie o priveliște diferită, fără urmă de monotonie.”

Deși turismul în „Țara Lotrilor” este încă la început, autoritățile locale au început să realizeze potențialul acestei zone și vor să extindă sezonul turistic.

Festivalul de blues de la Brezoi a fost doar începutul, iar pe măsură ce acesta crește în popularitate de la an la an, devine tot mai evident că în această regiune spectaculoasă, spectacolul trebuie să continue.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
PAG 2 Inundații la Slobozia Conachi FOTO ISU Galați jpg
carne vita vs alte carnuri jpg
medic iasi moarte suspecta jpg
1697619604index scaled jpeg webp
Bani png
palatul bragadiru jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
bilet avion
image
actualitate.net
image
actualitate.net