Marian Munteanu, sursa «Ioan» a Securităţii. Urmărea profesori şi studenţi străini

Ultima actualizare:

    “Eu nu am semnat nimic”,  susţine Marian MunteanuFoto: Inquam Photos
“Eu nu am semnat nimic”, susţine Marian MunteanuFoto: Inquam Photos

Dezvăluire tulburătoare! Cunoscut pentru iniţierea mişcărilor de stradă organizate în 1990 împotriva regimului condus de Ion Iliescu, tânărul Marian Munteanu, liderul studenţilor după Revoluţie, a avut legături cu poliţia politică a lui Nicolae Ceauşescu, după cum rezultă din dosarul său de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Deşi a negat mereu, Marian Teofan-Dragoş Munteanu a semnat, pe 28 martie 1988, un angajament cu temuta poliţie politică, primind numele conspirativ “Ioan”, scrie “Adevărul”.

Rolul său era de a-şi supraveghea un profesor, lector portughez bănuit de Securitate că era spion, dar şi pe mai mulţi studenţi străini cu care era coleg la Facultatea de Filologie de la Universitatea din Bucureşti. Pactul cu Securitatea a încetat după un an, iar tânărul, student în anul II, a fost interogat, în luna mai 1989, despre relaţia sa cu filosoful Petre Ţuţea.

Angajamentul complet, scris şi semnat de student pe 28 martie 1988, e următorul: “Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoş, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir şi al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în Bucureşti, mă angajez să sprijin în mod organizat şi secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate şi corectitudine şi să nu fac cunoscut nimănui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan”.

Contactat de “Adevărul”, Marian Munteanu a oferit iniţial un răspuns evaziv, apoi a revenit: “Cu privire la aşa-zisa  «colaborare» cu Securitatea, se va dovedi că lucrurile stau exact invers: am fost urmărit, reţinut, anchetat de Securitate, în repetate rânduri, de-a lungul multor ani. Eu nu am semnat nimic (cu excepţia declaraţiilor date în faţa organelor de anchetă), nu poate exista nimic care să mă poată incrimina (mă refer la chestiuni reale), dimpotrivă. O seară bună!”.

Bătut de mineri

Liderul fenomenului «Piaţa Universităţii» 1990 ascunde un secret întunecat
Liderul fenomenului «Piaţa Universităţii» 1990 ascunde un secret întunecat

Marian Munteanu (54 de ani) a fost coordonatorul demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii acum 26 de ani. “Golanul” a fost cel mai proeminent lider al protestelor anticomuniste din 1990, încheiate violent prin intervenţia minerilor sub preşedinţia lui Ion Iliescu. În dimineaţa de 14 iunie 1990 a fost bătut cu brutalitate de minerii coordonaţi de forţele de ordine. A fost transportat în stare gravă la spital, iar după patru zile a fost arestat abuziv şi dus la penitenciarul Jilava. A fost eliberat după două luni, în urma presiunilor internaţionale.

Citeşte mai multe dezvăluiri despre Marian Munteanu pe adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net