Meseria cu care un tânăr din Iași i-a impresionat pe nemți: „Așa m-am angajat la ei și acum colaborez cu diverse firme care au nevoie de...”

Ion Amariei, în vârstă de 43 de ani, practică o meserie de care rar mai auzi în ziua de astăzi în România. Mai exact, este cel mai tânăr și singurul potcovar din Iași. Românul, care a învățat meseria încă de când era mic, datorită unui vecin, a reușit să-i impresioneze pe nemți.

Ion Amariei practică o meserie rară și este cel mai cel mai tânăr potcovar din Iași / foto: BZI.ro
Ion Amariei practică o meserie rară și este cel mai cel mai tânăr potcovar din Iași / foto: BZI.ro

Ion Amariei a „furat” meserie de la o vârstă fragedă, de la un vecin. Anii au trecut și a devenit cunoscut ca fiind cel mai tânăr potcovar, dar și singurul care mai lucrează ca potcovar în Iași. „Când eram mic, mama îmi zicea să plec la joacă. Eu mă duceam la nea Vasile, potcovarul de la noi din sat, ca să fur meserie. Așa mult îmi plăcea ce face! Îl întrebam: «Nea Vasile, ai cai». «Da-cum», îmi zicea. «Uită-te la mine cum fac». Așa am învățat meseria”, a declarat bărbatul, pentru BZI.ro.

Din păcate, la un moment dat, s-a confruntat cu probleme financiare și a decis să lucreze în Italia, iar ulterior în domeniul construcțiilor în Iaș: „După câțiva ani de învățat meserie am început să fac și eu treabă pe la oamenii care îmi aduceau caii. Unii au venit și de la Bacău să le potcovesc caii. Dar nu am făcut doar asta. Am lucrat și la măsline în Italia, și în construcții în Iași. E greu oriunde, dacă nu îți place munca”, a mai spus Ion Amariei.

Apoi, în urmă cu cinci ani, totul s-a schimbat pentru el. A fost contactat de reprezentanții unei fundații nemțești, care ajuta românii să ducă mai departe meseriile cu tradiție sau cele pe cale de dispariție, care i-au făcut o propunere de a urma niște cursuri pentru a lucra, apoi, la firma lor.

„Acum colaborez cu diverse firme care au nevoie de potcovar”

„Mi-au spus că dacă îmi place, să practic această meserie. Am făcut cursurile și apoi, după ce le-am terminat, am început să colaborez cu diverse firme. Eu oricum făceam meseria asta în timpul liber, pe acolo, prin sat. Medicul veterinar, prieten cu nemții, m-a întrebat dacă nu vreau sa fiu potcovar. Eu i-am spus că meseria asta o știu de când eram copil, de la 14 ani. M-au filmat cei de la fundație cum pun potcoava, au văzut că mă descurc, m-au băgat la școală.

Am făcut cursurile în țară, pentru că nu aveam cu cine să las animalele, să plec în Germania, la cursuri. Au venit atunci nemții cu translator, cu medicul veterinar cu care m-am cunoscut și mi-a zis de firma asta, care mă poate ajuta. Așa m-am angajat la ei și acum colaborez cu diverse firme care au nevoie de potcovar”, a spus românul.

Acum, Ion Amariei colaborează cu diverse firme care au nevoie de potcovari. De asemenea, la pensiunea de la Voinesti sunt și caii Poliției Locale, din serviciul Poliția Călare, pe care îi îngrijește de mai bine de un an: „Le schimb potcoavele cam o dată la două luni. Durează o oră să pun o potcoavă, iar recordul a fost de 15 potcoave pe zi. Unii cai sunt mai liniștiți, alții nu. Dar se obișnuiesc cu mine și până la urmă stau la potcovit”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net