Ministerul de Externe al Iranului cere autorităților române accelerarea investigațiilor privind moartea clericului Gholem Reza Mansouri

Ultima actualizare:

    Cetăţeanul iranian Gholem Reza Mansouri era cleric şi magistrat al regimului de la Teheran FOTO: tehrantimes.com
Cetăţeanul iranian Gholem Reza Mansouri era cleric şi magistrat al regimului de la Teheran FOTO: tehrantimes.com

Moartea misterioasă a clericului Gholem Reza Mansouri în România pune presiune pe autoritățile de la București. Ministerul de Externe al Iranului l-a convocat pe ambasadorului României, Adrian Kozjacski, pentru a oferi informații cu privire la acest caz, iar avocatul iranianului și presa din această țară spun că România este responsabilă pentru ce s-a întâmplat.

Potrivit comunicatului Ministerul de Externe al Iranului, citat de G4Media, ambasadorului român Adrian Kozjacski i s-a înmânat un memoriu, prin care autorităților din România li se solicită să accelereze investigațiile legate de moartea lui Gholem Reza Mansouri, dar și să grăbească transferul corpului în Iran.

Vinerea trecută, Mansouri a murit după ce a căzut de la etaj dintr-un hotel situat în centrul Bucureștiului. Acesta urma să afle pe 10 iulie verdictul Curții de Apel București în privința extrădării sale, cerută de guvernul din Iran. El era acuzat în țara sa că a luat mită 500.000 de euro pentru a scăpa de închisoare un oficial din Teheran, motiv pentru care Iran l-a dat în urmărire internațională. Mai mult, Gholem Reza Mansouri este acuzat de militanții pentru drepturile omului de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți după ce în 2013 a decis arestarea a 20 de jurnaliști într-o singură zi. Mansouri a venit în România din Germania și a fost arestat în baza mandatului Interpol. Ulterior, magistrații l-au eliberat din arest.

Najaf Poursani: ”Protejarea lui Mansouri era în sarcina poliţiei române”

Avocatul fostului judecător iranian, Najaf Poursani, a declarat răspicat că el nu crede în ipoteza sinuciderii. Mai mult, a lansat un atac asupra României: „Autorităţile române trebuie să răspundă pentru moartea lui Mansouri! Asta deoarece, după ce a vizitat ambasada Iranului din Bucureşti, clientul meu a fost pus sub control judiciar, în România. Deci, protejarea lui Mansouri era în sarcina poliţiei române, deoarece acuzatul era căutat şi de poliţia internaţională. Repet: poliţia română ar fi trebuit să-l ţină pe Mansouri sub supraveghere şi să-l protejeze. În acest moment, noi considerăm că autorităţile române, dar şi poliţia acestei ţări sunt răspunzători pentru moartea lui Mansouri. Şi Justiţia iraniană a anunţat că România e responsabilă şi trebuie să lămurească detaliile acestui caz.“, scrie adevarul.ro.

Justiţia iraniană: ”Guvernul României e direct responsabil”

Ali Bagheri, cel care se ocupă de Relaţii Internaţionale, în cadrul Ministerului de Justiţie, a avut un discurs similar. „România trebuie să ne furnizeze dovezile şi documentele existente, privind cauzele morţii. De asemenea, trebuie să ne dea explicaţii pentru că Mansouri n-a fost protejat în România. Guvernul acestei ţări e direct responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat“, a afirmat Bagheri.

Acuzații dure asupra României

În ton cu aceste acuzaţii, site-ul ISNA, unul dintre cele controlate de regimul de la Teheran, a publicat un articol acid, în deschiderea site-ului, cu 10 întrebări după decesul lui Gholam Reza Mansouri, prin care, de asemenea, a acuzat dur partea română, mai scrie adevarul.ro.

1. Mansouri s-a sinucis sau a fost aruncat?

2. Dacă Mansouri s-a sinucis, apare o întrebare: de ce a recurs la un asemenea gest un individ, care, până acum câteva zile, vorbea, răspicat, despre nevinovăţia sa?

3. Dacă Mansouri a fost asasinat, trebuie aflat cine va câştiga, de pe urma decesului său şi cine ar fi avut de pierdut, dacă el ar fi rămas în viaţă şi ar fi vorbit?

4. Ce legătură există între Mansouri şi Tabari (n.r. - alt acuzat, în acelaşi dosar de corupţie) şi această moarte suspectă?

5. Dacă ar fi rămas în viaţă, ce informaţii ar fi putut dezvălui Mansouri?

6. Deşi era conştientă de miza reprezentată de Mansouri, într-un dosar atât de important, de ce România nu l-a pus sub supraveghere, pentru a împiedica un astfel de incident?

7. De ce Iranul n-a pus România sub o mai mare presiune, pentru a obţine extrădarea lui Mansouri şi a lămuri aspectele acestui dosar şi legăturile existente între fostul magistrat şi ceilalţi acuzaţi?

8. Cine va investiga moartea lui Mansouri, din partea Guvernului iranian şi va lămuri opinia publică, în acest caz?

9. Ce se va întâmpla cu sumele pe care Mansouri le-ar fi primit drept mită (n.r. - 500.000 de euro)?

10. Având în vedere aspectele complicate ale acestui dosar şi reacţia nu tocmai prietenoasă a României, în privinţa unei colaborări cu Iranul, putem crede că Mansouri chiar a murit? Sau poate că moartea sa a fost o înscenare, pentru ca el să scape definitiv şi numele său să iasă din atenţia opiniei publice?

Citește și:

Sinucidere sau asasinat: De ce susține avocatul judecătorului iranian că acesta nu și-a luat viața

Un judecător iranian s-a sinucis la București. Gholam Rreza Mansouri s-a aruncat de la etajul 6 al unui hotel

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net