Ministrul Sănătăţii: «Am început evaluarea spitalelor la risc seismic»
Într-un interviu pentru News.ro, ministrul Vlad Voiculescu a fost întrebat dacă sistemul sanitar din România este pregătit să facă faţă unui cutremur mare, de genul celui produs miercuri în Italia. Acesta a precizat că o astfel de catastrofă ar fi o provocare majoră pentru sistemul sanitar. El a mai spus că a cerut o evaluare a spitalelor la risc seismic.
“Nu, nu este pregătit . Mi-ar fi plăcut să pot spune altceva. În momentul acesta, cred că o catastrodă de genul acesta ar fi o provocare majoră pentru sistemul de sănătate. Şi mă refer, vreau să fie foarte clar, la infrastructură. Pentru că, aşa cum ştim cu toţii, avem multe spitale vechi, Nu mă refer la mobilizarea echipei medicale şi de intervenţie în situaţii de criză, în catastrofe. De aceea, în urmă cu o săptămână am început evaluarea infrastructurii spitalelor pentru a vederea care este situaţia din punct de vedere al riscului sismic”, a spus ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potrivit news.ro.
Doi români morţi în cutremurul din Italia
În urma cutremurului cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, care a zguduit miercuri dimineaţă mai multe localităţi din centrul Italiei, cel puţin 247 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit ultimului bilanţ provizoriu anunţat, joi dimineaţă, de autorităţile italiene. Printre victime se numără foarte mulţi copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului.
În urma cutremurului din Italia şi-au pierdut viaţa şi doi cetăţeni români, în timp ce alţi patru au fost răniţi, iar opt români sunt daţi dispăruţi. Alţi zece români sunt adăpostiţi la o tabără de sinistraţi, a anunţat Ministerul de Externe, joi dimineaţă.