Motivul pentru care testele rapide nu ar depista varianta Omicron

28 ianuarie 2022

Coordonatorul campaniei de vaccinare ├«n Rom├ónia, Valeriu Gheorghi╚Ť─â, a vorbit despre testele de COVID-19 rapide care pot fi f─âcute de c─âtre oricine acas─â, ╚Öi eficacitatea acestora ├«n raport cu noua variant─â a coronavirusului, Omicron.

test rapid covid
Care este motivul pentru care testele rapide nu ar depista varianta Omicron Foto: Arhiv─â

Se pare c─â multe persoane care au aflat ulterior c─â sunt infectate cu COVID, varianta Omicron, ╚Öi-au f─âcut acas─â teste rapide, care ├«ns─â au ar─âtat doar o singur─â liniu╚Ť─â, ceea ce ├«nseamn─â un rezultat negativ. Dup─â ce au f─âcut testul PCR ├«n cadrul unei clinici specializate ├«ns─â, infectarea cu COVID-19 a fost confirmat─â.

Motivul pentru care testele rapide nu ar depista varianta Omicron

Desigur, aici ar putea intra ├«n calcul ╚Öi modul ├«n care sunt f─âcute testele rapide de c─âtre fiecare, unele persoane nerespect├ónd ├«n totalitate instruc╚Ťiunile de utilizare. ├Äns─â, spune Valeriu Gheorghi╚Ť─â, ar exista ╚Öi un alt motiv pentru care se ├«nt├ómpl─â acest lucru. 

Testele rapidede tip antigen au o sensibilitate mai redus─â dec├ót testele de tip PCR ├«n depistarea infec╚Ťiei cu COVID, mai ales ├«n cazul variantei Omicron, deoarece ├«n momentul acesta sunt mai multe persoane imunizate fa╚Ť─â de virus, ├«nc─ârc─âtura viral─â fiind astfel una mai mic─â, a explicat medicul Valeriu Gheorghi╚Ť─â. De asemenea, depinde ╚Öi de momentul ├«n care facem testul.

ÔÇ×├Än momentul ├«n care efectu─âm aceste teste rapide se coreleaz─â ╚Öi cu rezultatul lor, adic─â cu sensibilitatea lor. Dac─â le efectu─âm ├«n primele 5 zile de la debutul bolii, c├ónd ├«nc─ârc─âtura viral─â este mai mare, atunci ╚Öansa s─â ne dea un rezultat real este mai mare.

La persoanele care au un grad de imunitate, pentru c─â au fost vaccinate sau au trecut prin boal─â anterior, ├«nc─ârc─âtura viral─â este mai redus─â, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen s─â ias─â pozitiv este un pic mai mic─â dec├ót la persoanele care sunt nevaccinateÔÇŁ, a explicat Valeriu Gheorghi╚Ť─â.

Ne mai încredem în rezultatele testelor rapide?

Medicul a explicat c─â vor exista ni╚Öte studii care s─â ne arate dac─â rezultatele testelor rapide mai pot fi luate ├«n calcul ├«n viitor, av├ónd ├«n vedere contextul men╚Ťionat anterior. Totu╚Öi, de╚Öi testele de tip PCR sunt mult mai exacte, acestea sunt, de asemenea, ╚Öi mai costisitoare.

ÔÇ×Persoane care erau chiar simptomatice ╚Öi care ╚Öi-au f─âcut teste rapide ├«n mod repetat ╚Öi au ie╚Öit negative ulterior au fost confirmate ├«n urma unor teste PCR.

Cred c─â sensibilitatea testelor rapide este afectat─â ├«n momentul de fa╚Ť─â ├«n cazul variantei Omicron, ceea ce va creea probleme din punctul de vedere al costurilor - pentru c─â testul de tip PCR este de cel pu╚Ťin dou─â ori mai costisitor dec├ót un test rapid - ╚Öi din punct de vedere al timpului de a╚Öteptare p├ón─â la ie╚Öirea rezultatelor.

Avem nevoie de mai multe date ╚Ötiin╚Ťifice care s─â compare rezultatele celor dou─â tipuri de determin─âri pentru a fi ├«n m─âsur─â s─â lu─âm ni╚Öte decizii, dac─â se justific─â sau nu s─â mai facem teste antigenÔÇŁ, a declarat Valeriu Gheorghi╚Ť─â, vineri seara, la Digi24.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!   

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
kate middleton jpg jpeg
cub maria constantin animat gif
Foto mare Tom Cruise  GettyImages 1395809219 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
elevi evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
cannes jpeg
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg