Motivul pentru care testele rapide nu ar depista varianta Omicron

28 ianuarie 2022

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre testele de COVID-19 rapide care pot fi făcute de către oricine acasă, și eficacitatea acestora în raport cu noua variantă a coronavirusului, Omicron.

test rapid covid
Care este motivul pentru care testele rapide nu ar depista varianta Omicron Foto: Arhivă

Se pare că multe persoane care au aflat ulterior că sunt infectate cu COVID, varianta Omicron, și-au făcut acasă teste rapide, care însă au arătat doar o singură liniuță, ceea ce înseamnă un rezultat negativ. După ce au făcut testul PCR în cadrul unei clinici specializate însă, infectarea cu COVID-19 a fost confirmată.

Motivul pentru care testele rapide nu ar depista varianta Omicron

Desigur, aici ar putea intra în calcul și modul în care sunt făcute testele rapide de către fiecare, unele persoane nerespectând în totalitate instrucțiunile de utilizare. Însă, spune Valeriu Gheorghiță, ar exista și un alt motiv pentru care se întâmplă acest lucru. 

Testele rapidede tip antigen au o sensibilitate mai redusă decât testele de tip PCR în depistarea infecției cu COVID, mai ales în cazul variantei Omicron, deoarece în momentul acesta sunt mai multe persoane imunizate față de virus, încărcătura virală fiind astfel una mai mică, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță. De asemenea, depinde și de momentul în care facem testul.

În momentul în care efectuăm aceste teste rapide se corelează și cu rezultatul lor, adică cu sensibilitatea lor. Dacă le efectuăm în primele 5 zile de la debutul bolii, când încărcătura virală este mai mare, atunci șansa să ne dea un rezultat real este mai mare.

La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Ne mai încredem în rezultatele testelor rapide?

Medicul a explicat că vor exista niște studii care să ne arate dacă rezultatele testelor rapide mai pot fi luate în calcul în viitor, având în vedere contextul menționat anterior. Totuși, deși testele de tip PCR sunt mult mai exacte, acestea sunt, de asemenea, și mai costisitoare.

Persoane care erau chiar simptomatice și care și-au făcut teste rapide în mod repetat și au ieșit negative ulterior au fost confirmate în urma unor teste PCR.

Cred că sensibilitatea testelor rapide este afectată în momentul de față în cazul variantei Omicron, ceea ce va creea probleme din punctul de vedere al costurilor - pentru că testul de tip PCR este de cel puțin două ori mai costisitor decât un test rapid - și din punct de vedere al timpului de așteptare până la ieșirea rezultatelor.

Avem nevoie de mai multe date științifice care să compare rezultatele celor două tipuri de determinări pentru a fi în măsură să luăm niște decizii, dacă se justifică sau nu să mai facem teste antigen”, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri seara, la Digi24.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!   

irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
Pensionari din România jpg
00032 jpg
banica vicoveanca jpeg
crbl  2 (2) jpg
salariu copy jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
bone ferenc criminal bihor motiv crima 770454 webp
telefon jpeg
shaorma jpeg
Pensionari din România jpg